Annons

Folkpartiet i Tomelilla byter sida

- Vi vill ha en större valfrihet, säger partiets ordförande. Den borgerliga plattformen kommer efter valet att förstärkas med Folkpartiet som idag har två mandat i kommunfullmäktige. Och följer folkpartiet den rikstrend som just nu råder så kanske mandaten blir fler efter valet.
Tomelilla • Publicerad 30 augusti 2002

- Påverkar gör du bäst när du leder, säger Henrik Swensson, ordförande i folkpartiet. Därför är vi positiva till den inbjudan vi fått om ett borgerligt samarbete under den kommande perioden. Detta syftar alltså framåt. Knut-Åke Persson(kv), Henrik Swensson(fp), Bo Herou(kd) Kristina Jönsson(m) och Bengt Högborg(c) skall ?slå sina påsar ihop? efter valet. Bild: Johan Bävman" BORDER="0"Knut-Åke Persson(kv), Henrik Swensson(fp), Bo Herou(kd) Kristina Jönsson(m) och Bengt Högborg(c) skall ?slå sina påsar ihop? efter valet. Bild: Johan Bävman Tillsammans med de andra borgerliga partierna, moderaterna, centerpartiet, kristdemokrater och kommunens väl har Folkpartiet enats om fem grundvalar. . En stabil ekonomi utan kommunala skattehöjningar. . Större valfrihet och nya alternativa driftsformer för invånarna. . Bättre vägar, järnvägar och teleförbindelser till och inom kommunen. . Bättre kommunikationer inom kommunen. . En skola som elever och föräldrar känner förtroende för och söker sig till både från Tomelilla och från andra kommuner. - Vi är ute efter en valfrihet som vi inte hittar rakt över i kommunfullmäktige, säger Henrik. Vi, liksom de övriga borgerliga partierna, ser gärna alternativa driftsformer inom vård- och omsorgen, liksom vi har inom barnomsorgen. Och det har ju visat sig vara en bra satsning. Vi vill också jobba för etablering av friskolor i kommunen. Den borgerliga gruppen tror att konkurrensutsättning är ett sätt att höja de anställdas löner. - Det har också visat sig att den privatanställda personalen mår bättre, säger Knut-Åke Persson (kv). De får ju mer att säga till om. - Organisationen inom den offentliga sektorn är så tungrodd, säger kristina Jönsson (m). - Och så måste det vara om en organisation ska vara demokratisk, säger Bo Herou (kd) och påpekar också att alla borgerliga partier stöder moderaternas val att utse Kristina Jönsson till kandidat att efterträda John Johansson som kommunalråd. Gun Nilsson, oppositionsråd, hade inte en aning om Folkpartiets sidbyte, förrän YA ringde och bad om en kommentar. - Jag tror att Folkpartiet är rädda för att betraktas som ett vänstervridet parti eftersom de varit i koalition med oss, säger Gun. De vill nog med detta markera för sina väljare att de är borgerliga. Jag tror de känt press från väljarna.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons