Annons

Föräldrar ifrågasätter metoder och läromedel

Det är inte bara Skolverket som varnar för antimobbingprogrammen.
Tomelilla • Publicerad 18 februari 2011

Föräldrar i hela landet har börjat disskutera lämpligligheten mot undervisningsmetoder som kan förvärra mobbingproblemen.

– Vad händer hos barn som inte tycker om de undervisningsmetoder som finns i de här materialen, undrar Monica Wester, som lobbar för säkerhet i skolan i Stockholm.

Annons

Själv reagerade hon när hennes eget barn kom hem efter skolan och berättade att eleverna hade tystnadsplikt.

– När jag frågade skolan sa de att barnet missuppfattat regeln "det som säges i rummet stannar i rummet".

Tillsammans med andra föräldrar runt om i landet har hon börjat diskutera och informera om metoderna eftersom de befarar att de kan vara skadliga. Monica Wester tror att Kastanjeskolans uppgift "Första gången" är ett tecken på en ny anda i skolan.

– När skolan inte ens tycker att det är något konstigt med att låta elever i klass åtta beskriva sin första sexupplevelse på svenskan har något gått snett, säger hon.

– Jag som förälder ifrågasätter lämpligheten, om det är rätt att barn ska dela med sig av sina innersta tankar och känslor inför klass och lärare, säger Monica Wester.

Ofta tas beslut om att använda programmen på kommunal nivå.

– Det är frånvaron av etiken runt detta som vi ifrågasätter. Det gäller värdegrunden och programinnehållet, inköp och implementering. Att vissa föräldrar reagerar på kontroversiella metoder eller skoluppgifter är väl inte det minsta konstigt, utan snarare på tiden.

Jenni Dahlgren
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons