Föräldrar ifrågasätter metoder och läromedel
Föräldrar i hela landet har börjat disskutera lämpligligheten mot undervisningsmetoder som kan förvärra mobbingproblemen.
– Vad händer hos barn som inte tycker om de undervisningsmetoder som finns i de här materialen, undrar Monica Wester, som lobbar för säkerhet i skolan i Stockholm.
Själv reagerade hon när hennes eget barn kom hem efter skolan och berättade att eleverna hade tystnadsplikt.
– När jag frågade skolan sa de att barnet missuppfattat regeln "det som säges i rummet stannar i rummet".
Tillsammans med andra föräldrar runt om i landet har hon börjat diskutera och informera om metoderna eftersom de befarar att de kan vara skadliga. Monica Wester tror att Kastanjeskolans uppgift "Första gången" är ett tecken på en ny anda i skolan.
– När skolan inte ens tycker att det är något konstigt med att låta elever i klass åtta beskriva sin första sexupplevelse på svenskan har något gått snett, säger hon.
– Jag som förälder ifrågasätter lämpligheten, om det är rätt att barn ska dela med sig av sina innersta tankar och känslor inför klass och lärare, säger Monica Wester.
Ofta tas beslut om att använda programmen på kommunal nivå.
– Det är frånvaron av etiken runt detta som vi ifrågasätter. Det gäller värdegrunden och programinnehållet, inköp och implementering. Att vissa föräldrar reagerar på kontroversiella metoder eller skoluppgifter är väl inte det minsta konstigt, utan snarare på tiden.