Förbud för Norratorp att ta in unga hävt

Ungdomshemmet Norratorp får nu återigen ta emot nya placeringar, efter att länsstyrelsen omprövat sitt tidigare beslut.
Tomelilla • Publicerad 4 oktober 2007

Det var för några veckor sedan som länsstyrelsen riktade skarp kritik mot verksamheten på ungdomshemmet och riktade ett föreläggande mot företaget som driver det, Norratorp Lundborg AB.

Om inte ett antal krav gällande bland annat bemanning och utbildning av personalen uppfylldes under hösten hotade länsstyrelsen att dra in tillståndet för verksamheten.

Dessutom utfärdade länsstyrelsen ett förbud – med omedelbar verkan – mot att ta in nya ungdomar.

Men ungdomshemmets ägare Tryggve Lundborg ansåg att länsstyrelsens förbud mot nya intagningar var överdrivet. Företaget Norratorp Lundberg AB lämnade via sin advokat in ett överklagande. I överklagandet presenterade Norratorp Lundborg AB ett antal åtgärder som ska genomföras under hösten för att länsstyrelsens krav ska uppfyllas. Bland annat ska det ordnas vidareutbildning, och personalen ska få tillgång till handledning regelbundet. Rekrytering av en ny föreståndare pågår också, enligt överklagandet.

Och när det gällde länsstyrelsens förbud mot nya inskrivningar påpekade Norratorps advokat att det inte var lagligt, eftersom det utfärdats innan Norratorp fått chans att åtgärda de påtalade bristerna. Norratorps överklagande ställdes till länsrätten. Men det är inte länsrätten som nu beslutat upphäva förbudet mot intagningar. Den sociala sektionen hos länsstyrelsens samhällsbyggnadsenhet har själva omprövat sitt tidigare beslut och hävde i förra veckan förbudet mot att ta in nya ungdomar.

De delar av länsstyrelsens föreläggande som gäller förbättringar av verksamheten kvarstår. Men ungdomshemmet kan alltså ta in nya placeringar.

Tryggve Lundborg är nöjd med beslutet.

– Länsstyrelsen fick göra en pudel i det här fallet. Och vi har redan ett par nya placeringar på gång. Även när det gäller friskoleverksamheten har det varit problem för Norratorp Lundborg AB. skolverkets beslut att inte godkänna skolan som friskola har överklagats.

Ett av problemen enligt Skolverket var att det inte fanns några elever skrivna på skolan. Men nu har man flera skolelever som också är mantalsskrivna på Norratorp, uppger Tryggve Lundborg.

Ulrika Wangel

0417-125 86

ulrika.wangel@ystadsallehanda.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.