Annons

Förr fanns upp till sju lanthandlare – i varje by…

Nog har butiksdöden härjat på landsbygden.Bara i nuvarande Tomelilla kommun har minst50 lanthandlare slagit igen de senaste 50 åren.
Tomelilla • Publicerad 25 januari 2007
Lanthandlarna gick samman på Österlen och tog bland annat fram en gemensam plastpåse.
Lanthandlarna gick samman på Österlen och tog bland annat fram en gemensam plastpåse.Foto:  
Kjell B Eng minns tiden som handlare i Tranås. Hit kom han 1944 och har sett butiksdöden härja på landet. Bild. Thorsten Persson
Kjell B Eng minns tiden som handlare i Tranås. Hit kom han 1944 och har sett butiksdöden härja på landet. Bild. Thorsten PerssonFoto: 
Kjell B Eng med personalen i Tranås när det begav sig. På bilden hustrun Lilly, de anställda Ulla Arvidsson och Marita Rasmusson. Bild: privat
Kjell B Eng med personalen i Tranås när det begav sig. På bilden hustrun Lilly, de anställda Ulla Arvidsson och Marita Rasmusson. Bild: privatFoto: 

Kjell B Eng kom 1944 till Tranås med sin mor Signe och far Einar som tog över affären. Då fanns det två konkurrenter i byn.

Kjell B Engs far var också ombud för tipstjänst. Det innebar att sonen Kjell fick cykla runt och hämta tipslappar.

Annons

Han lärde då känna de olika butikerna i trakten, i Fågeltofta, Bondrum, Eljaröd, Spjutstorp och andra platser.

Han har rannsakat sitt minne och tittat i gamla böcker. Till YA har han lämnat en lång lista på landhandlar och livsmedelsbutiker som fanns i praktiskt taget varje by – ibland flera stycken.

Nu är bara fyra av dem kvar– butikerna i Brösarp, Smedstorp, Tranås och så Tryde där macken är lite av en lanthandel. Och lanthandeln i Tranås är på väg att stängas. Kjell B Eng drev Tranås lanthandel från 1959 fram till 2002.

Han kan berätta historier om de olika köpmännen som ofta var personligheter och original.

Där var Gösta Olsson i gamla Äsperöd, Jätan kallad. I affären mellan Äsperöd och Tranås brukade pågarna stanna till när de hade varit i grannbyn och spelat fotboll.

Av misstag kallade en av dem handlaren vid smeknamnet. Det skulle han inte ha gjort. Jätan lyfte ut honom.

En annan historia handlar om när Jätan en gång var inställd till tinget. Han hade kört bil utan attha körkort.

Rättens ordförande visste att Jätan hade en räv bakom örat och frågade hur han hade kommit till tinget. Jätan påstod att han hade cyklat.

Men där var vittnen i tingssalen. Hur hade de kommit dit? undrade lagmannen.

– Vi har åkt med Jätan, svarade de. Sedermera flyttade Jätan till Sjöbo och butikslokalen brann till slut ned.

Annons

I grannbyn Onslunda fanns inte mindre än sju livsmedelsbutiker.

Kjell B Eng räknar upp namnen på handlarna som säkert många gamla Onslundabor fortfarande kommer ihåg: Ingeborg, Ivan Schaffenberg, Torsten Nilsson (Tevin), Ulf Persson, E G Mårtensson, Göte och Axel, Håkan Olsson, E H Andersson, Gustav Nilsson (Selse), Sten och Ingalisa Nilsson och Alma Trapp.

I lilla Everöd fanns två affärer: Gunnar och Paul Mårtenssons lanthandel och kooperativas affär. Handlarna hade en egen sammanslutning, Österlens livsmedelshandlareförening, som fortfarande existerar. Butiker som hade det svårt kunde få ekonomiskt bidrag.

Numera har föreningen inte så många medlemmar, men man träffas regelbundet.

Kjell B Eng visar en plastkasse som handlarna tog fram gemensamt. På påsen finns en karta över kommunen och telefonnummer till handlarna.

De engagerade sig också i kampanjen "Bygden behöver butiken". Det är klart att den gamle lanthandlaren i Tranås tycker att det är en trist utveckling som han har fått vara med om.

– Men måste ärligt säga att jag har gjort vad jag har kunnat, säger han. Även efter det att han överlät lanthandeln till John Holck Bergman har Kjell B Eng fortsatt att handla där.

Han har fortfarande koll på sina papper. Han tittar i sin pärm och konstaterar att under fjoråret köpte varor där för 24 000 kronor.

Ulf Mårtensson

0417-125 86

ulf.martensson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons