Försvunnen konst stryks ur register

Vid en inventering har det kommit fram att det saknas en del kommunägd konst. Objekt som kommunstyrelsens arbetsutskott nu vill avföra ur kommunens konstregister.
Tomelilla • Publicerad 29 december 2002

Konstsamlingen finns utspridd på kommunens olika offenliga lokaler och inrättningar. Inventeringen har skett, dels genom besök på de olika platserna, dels av enhetscheferna som fått fylla i listor med aktuell konst som konsthallens vaktmästare sedan fått i retur och "prickat av" från ägandelistan. Men som sagt det saknas en del? Några av de objekt som är "försvunna" finns fastsatta i en vägg vid hotellet och följde alltså med vid försäljningen av hotellet. Det finns också tavlor som försvunnit från Spjutstorps skola. Men de var tydligen borta redan när Spjutstorps IF, som har skolan i dag, tog over lokalerna. Samtliga försvunna verk, märkta Onslunda, följde troligen med som inventarier, när medborgarhuset i Onslunda såldes. Konst som är märkt "Brösarps bygdegård" och "Brösarp" är det ännu oklart med. Därför ska den delen utredas vidare med Österlenhem.

Peter Hellemark peter.hellemark@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.