Forumteater ska stoppa buslivet

Tomelilla kommun satsar 300 000 kronor på ett treårigt projekt som skall ge fjärde- och sjätteklassarna social kompetens och civilkurage. Det skall sedan minska risken för drogmissbruk, rasism och busliv.
Tomelilla • Publicerad 20 september 2002

Bakom projektet står företaget PUMA som bland annat skall åka runt i kommunens skolor och spela forumteater. Initiativet till detta har tagits av Riskzonsgruppen som är en del av kommunens resursenhet. Projektet är kommunöverskridande och har diskuterats med samtliga SÖSK-kommuner. Men eftersom det varit svårt att få fram pengar så är det ännu så länge bara Tomelilla och Sjöbo som deltar. Skurup är på gång. - Det här handlar inte bara om en punktinsats, säger skådespelare Maria Gröhn ansvarig från PUMA. Det är ett långsiktig satsning som inte bara gäller eleverna. Även föräldrar, lärare och annan personal som jobbar med skolbarn kommer att involveras. Forumteater är bara en del. Det vi tar upp när vi spelar forumteater skall sedan genomsyra skolarbetet med till exempel uppsatser, temadagar, studiedagar och föräldraftnar. Föräldrarna måste våga vara vuxna och våga sätta gränser. Det är en viktig bit. Satsningen är ett stort samlat grepp som betyder att skolan förutom att den har ansvar för att ge eleverna kunskap också tar ett socialt ansvar. Man har valt fjärde- och sjätteklassarna för att de står vid ett uppbrott. De byter skola och slutar fritids, vilket kan vara jobbigt för många. Ännu är det bara fjärdeklassarnas föräldrar som ingår i projektet. Det finns inte pengar att involvera även sjätteklassarnas. - Som jag sa så är detta ett treårigt projekt som skall utvärderas och kanske justeras, säger Maria Gröhn. Det kommer ju hela tiden nya barn så vi hoppas vi kan fortsätta efter de här tre åren. Men det beror förstås på hur det faller ut. Forumteatern har satt ihop tre olika spel anpassade för de tre målgrupperna, fyrorna, sexorna och föräldrarna. - Det här är ingen vanlig teater, säger Maris Gröhn. Det är ett pedagogiskt verktyg. Och föreställningen kommer att förankras både före och efter föreställningen. Det blir alltid debatt som alla kan vara med i. Hur når ni de föräldrar som inte kommer men som kanske bäst behöver komma? - De får ju en ny chans nästa år eller nästa igen. Och under den tiden kanske de hör talas om projektet och blir intresserade. Forumteatern drar igång vecka 40 och kommer då turnera runt till skolorna i kommunen.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.