Annons

Från hemsjukvård till vårdpaviljong

Ragnhild Norbäck Collin och hennes make Björn tycker att det är dags att satsa på en ny typ av boendeform för seniorer, en hel seniorby.
Tomelilla • Publicerad 6 mars 2007
Ragnhild och Björn Collin ska bjuda in till möte i Tomelilla för att diskutera och undersöka om det finns intresse för en seniorby.Bild: Lollo bark
Ragnhild och Björn Collin ska bjuda in till möte i Tomelilla för att diskutera och undersöka om det finns intresse för en seniorby.Bild: Lollo barkFoto: 

– Och grunden för vårt boende ska vara gemenskap och aktivitet, säger Ragnhild.

De har uppvaktat Bo Herou (kd) och Leif Sandberg(c) i Tomelilla kommun och de båda är positiva till parets idé.

Annons

– För att sprida den vidare ska vi kalla till ett möte i Tomelilla och presentera den modell vi tänkt, säger Ragnhil och Björn, som själva bor i en gård på landet, men insett att en vacker dag klarar de sig inte själva i sin gård.

– Vårt paradis, säger Ragnhild.

– Jag träffade paret i januari när de kom till mig och presenterade sin idé, säger Leif Sandberg, ordförande i vård och omsorgsutskottet. – Idén är en gruppbebyggelse ute på landet. Och jag tycker det är bra med alla olika alternativ till äldreboenden. Det finns så många äldre som inte vill bo centralt utan vill bo i en by på landet med den trygghet det innebär.

– Jag tycker det här är ett jättefint initiativ, fortsätter Leif Sandberg men det måste ske på privat väg och marken måste de enskilda själva köpa. Men självklart kommer kommunen att vara behjälplig om så krävs, säger Leif Sandberg.

Redan nu finns det ett tiotal seniorer som är int-resserade av Ragnhilds idé som är ett äldreboende i byform med åtta till tolv enkla men gedigna stugor.

– Alltså ett privatägt boende, säger Ragnhild. Idén har vuxit fram för att jag och Björn i vår vänkrets sett hur människors situation förändras på äldre dar. Varje torsdag åker Björn till Vigs ängar och läser högt för de gamla och han har där på nära håll kunnat följa hur relativt pigga och aktiva personer med åren blir allt sämre och vårdkrävande.

– Lagen att de gamla ska bo hemma tills de inte kan ta "steget över tröskeln" innebär att många lever ett oerhört ensamt liv och blir vad Björn kallar "socialt dementa." Detta har tappats bort i vården, tycker Ragnhild.

Hon och Björn är också upprörda över att äldre människor ska behöva känna sig "icke behövda".

– Vad ska man då leva för, undrar de. Vi bör alltså förbereda vår tid som ständigt hjälpbehövande genom att ordna ett lättare boende, mer anpassat och inte så belastande som en gård eller villa kan bli med tiden. Tanken är att börja förverkliga detta med en krets människor i åldern 60 och uppåt som alla känner för idén om gemenskap och aktivitet.

– I praktiken innebär det att man tar ett visst ansvar för varandra, säger Ragnhild. Stugorna i byn ska grupperas kring ett centrumhus där det finns ett utbud av all möjlig verksamhet, till exempel läkarmottagning, och möjlighet till aktiviteter. Där ska förstås också finnas ett stort kök med matsal och allrum.

Annons

– Vi skulle också vilja knyta en handelsträdgård till verksamheten, säger Ragnhild som är klarsynt och vet att det också kommer att behövas hemtjänst med tiden.

– Då sparar kommunen restid eftersom flera av vårdtagarna finns på en plats. Samma sak gäller hemsjukvården. Fördelen i vår by är att man har vänner som finns till hands om det behövs, säger Ragnhild. Från hemsjukvård är steget inte långt till vårdpaviljong och där ingår även hospice enligt Ragnhilds och Björns modell.

– Byn växer troligen också med några personalbostäder, gäststuga och kanske en rehabiliteringspaviljong hoppas Ragnhild som nu vill föra ut sin idé och hoppas på fler intresserade.

Lollo Bark

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons