Annons

Friåret ger honom chansen att bli bonde

Kenneth Andersson i Smedstorp är den första i Tomelilla kommun som beviljats friår. Det ska han utnyttja till att ta över svärföräldrarnas lantbruk.
Tomelilla • Publicerad 11 januari 2005
Kenneth Andersson från Smedstorp är den första i Tomelilla kommun som fått beviljat friår. Bild: Lollo BarkFoto: 

Det är Anita Brangefors, arbetsförmedlare i Tomelilla, som ger honom det glada beskedet när han kommer till Arbetsförmedlingen med några papper som arbetsgivaren, Ingelsta Kalkon, har undertecknat.

– Det känns otroligt härligt, säger han och ler med hela ansiktet. Från och med i morgon stannar jag alltså hemma. Min fru och jag har redan flyttat till gården utanför Hörby. Det är bara ett litet lantbruk med betesmark och skog så vi ska inte ha så mycket djur. Bara för husbehov. Beslutet fattade jag och min fru efter att vår yngsta dotter tog studenten i våras. Då kändes det som om vi var fria att starta på nytt och få göra saker tillsammans. Kenneth var en av de som "hängde på låset" när han fick kännedom om friåret. I oktober lämnade han in sin ansökan. Då hade han redan fått klartecken från sin arbetsgivare.

Annons

Men för att det hela skulle gå i lås måste Arbetsförmedlingen hitta en man/kvinna som kan vikariera för Kenneth på Ingelsta Kalkon.

– Då handlar det om prioriteringsgrupper, säger Anita Brangefors, arbetsförmedlare i Tomelilla. Till dem hör personer som är långtidsinskrivna på Arbetsförmedlingen, arbetshandikappade och med invandrarbakgrund.

I första hand är det arbetslösa i närområdet som kan bli aktuella. I andra hand söks vikarien i Skåne och i tredje hand i hela landet.

– Ett friår kan sökas från tre månader till ett år, säger Anita Brangefors. Och det ska sökas i den kommun där arbetsplatsen ligger. Den sökande ska veta att det är arbetsgivaren som har sista ordet när det gäller att godkänna den vikarie som Arbetsförmedlingen erbjuder. I Tomelilla är det 18 personer som sökt friår. De sökande är mellan 30 och 59 år. Tio av de sökande är kvinnor.

Flera av de sökande är anställda av kommunen och jobbar inom vården. Bland de sökande finns också lärare och affärsbiträden.

– Ett problem är att de arbetssökande i de prioriterade grupperna inte stämmer riktigt in på de som sökt friår, säger Marianne Esplund, chef för Arbetsförmedlingarna i Tomelilla och Simrishamn.

Det är alltså mycket som ska klaffa innan en sökande får ett ja till sitt friår.

Lollo Bark

TOMELILLA
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons