Annons

Fullt ös på skördepartaj

Det är andra året som Bollerup firar skördefest. Men egentligen är det en gammal tradition som firats i urminnes tider.
Tomelilla • Publicerad 22 september 2011
Klara, färdiga, gå. På skördefesten finns sju stationer som får upp flåset minst sagt. Hanna Johansson inser att det är jobbigare att hoppa säck än att hoppa med en häst.
Klara, färdiga, gå. På skördefesten finns sju stationer som får upp flåset minst sagt. Hanna Johansson inser att det är jobbigare att hoppa säck än att hoppa med en häst.Foto: Albin Brönmark
Foto: Albin Brönmark
Ingen fest utan halmbalsrullning. Det är svårare än det ser ut och kräver sin speciella teknik.
Ingen fest utan halmbalsrullning. Det är svårare än det ser ut och kräver sin speciella teknik.Foto: Albin Brönmark
Foto: Albin Brönmark
De helstekta grisarna är praktiskt nog uppgödda ett par hundra meter bort.
De helstekta grisarna är praktiskt nog uppgödda ett par hundra meter bort.Foto: Albin Brönmark
Hösten är en tid av överflöd. Djuren på Bollerup föds upp av grödorna från det egna jordbruket.
Hösten är en tid av överflöd. Djuren på Bollerup föds upp av grödorna från det egna jordbruket.Foto: Albin Brönmark

- Vi hade också traditionen ända fram till mitten av 90-talet, så det är helt enkelt något vi plockat upp igen, säger Ingemar Hansson, lärare på Bollerups naturbruksgymnasium.

Med namn som löken, ärtan, vetet och rapsen har deltagarna delats in i olika grupper. Nelly Lyngheds lag spurtar för fullt i en agilitytävling med potatis på sked.

Annons

- Vi hade nog roligast av alla även om vi inte vann tävlingen, säger hon glatt.

Kast med hästsko

Med sju olika stationer som omfattar allt från halmbalsrullning till kast med hästsko är stämningen på topp.

Hanna Johansson inser att det är svårare att hopp säck än att hoppa från hästryggen.

- Och vad dammig man blev av säcken (skratt), säger hon och plockar bort halmflagor från sina svarta byxor.

Borta vid matsalen steks 12 veckor gamla och slaktade grisar över öppen eld. Ett jobb som tar många timmar.

- Vi har stått här sedan klockan 10 på morgonen och beräknas bli klara vid fyra, säger Håkan Svensson.

Tricket är att ha rätt temperatur och hela tiden passa på och vrida runt spettet. Det jobbet har man inte lämnat till eleverna.

- Det krävs expertis, säger Gudrun Åberg och skrattar.

- Men det är det värt när det är dags att äta, inflikar Håkan Hansson.

Annons

Höstpalett

På borggården ligger grönsaker och skördad säd vackert upplagd i höstens färgpalett. Bollerup som består av ett jordbruksföretag, skola och stuteri producerar säd till de egna djuren.

- Vi har också en mindre odling med betor på grund av skolan, säger Ingemar Hansson.

Det är eleverna som arrangerar skördefesten. Närmare bestämt tvåorna. Nelly Lynghed säger att man har valt att köra på ett liknande koncept som man hade på fjorårets skördefest.

- Det är kul att få leka och kanske vinna om man har tur.

Självklart är halmbalsrullning med bland aktiviteterna. Något som är svårare än det ser ut.

- Är det jubbigt, skrålar några killar vid sidan om.

Lagen spar inte på krutet under tävlingarna. Vid anhalten kasta hästsko runt en pinne flyger träet i luften och stadigare träpinnar måste slås i gräset.

Varför återuppstod då traditionen plötsligt förra året? - Eftersom vi är ett jordbruk är det viktigt att ha fokus på skörd. Och så är det roligt att alla elever och de flesta lärare deltar på festen, säger Ingemar Hansson.

Taner Caliskan
Jenni Dahlgren
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons