Annons

Gammal kär teaterpjäs i repris

Det är examen på Ruskaby skola. Dagen till ära är eleverna finklädda, flickorna med röda rosetter i håret. Bland åhörarna som sitter längs väggarna i skolsalen finns bland andra socknens nämndeman, hans hustru och prostens närmaste man.
Tomelilla • Publicerad 28 mars 2003

Byns lärarinna ber barnen resa sig upp och tillsammans inleder de examensdagen med att sjunga Tryggare kan ingen vara. -Var så goda och sitt ner, säger lärarinnan (Gertrud Hägg). Nu ska vi ha lite högläsning med små sedesamma berättelser. Eleverna läser en efter en. För August (Enok Hansson) går det som vanligt dåligt och hans klasskamrater gör narr av honom. -Så, så, säger lärarinnan och viftar avledande med sin pekpinne. Nu ska vi läsa högt tillsammans. Läs efter mig: Den som lyder går det väl, när han inga päron stjäl. Eleverna får flera uppgifter och ska för åhörarna och lärarinnan visa upp sina insikter i djur, fädernelandets geografi och Sveriges näringar. Pjäsen är genomgående på bygdemål och det gör skådespelarna fantastiskt bra. Det är SPF:s Teateraktörer som satt upp föreställningen. -Vi är nystartade och har bara varit igång sedan jul, säger Greta Buhre. Men vi har repeterat mycket och eftersom vi sitter i skolbänkar kan vi, utan att det syns, ha fusklappar med våra repliker. Det här har varit så roligt så vi tänker fortsätta med vår teatergrupp. Föreställningen bjuder hela tiden på skratt och publiken ser ut att trivas. Och ett gott betyg är att Teaterhallen är fullsatt. Innan teaterföreställningen hade SPF klubb 67 sitt månadsmöte och efter Ruskaby skola blir det kaffe och underhållning av 67-sångarna.

Lollo Bark lollo.bark@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons