Goda förhoppningar om en snar lösning

Kommunens handläggare tror att en lösning är på gång, åtminstone för de två fastigheterna vid järnvägsspåren.
Tomelilla • Publicerad 24 september 2014

I svaret till länsstyrelsen skriver miljöchef Carina Barthel att kommunen och dåvarande miljökontoret gjort riktade kontroller på de tre fastigheterna mellan 2006 och 2008.

Det gjordes för att undersöka miljöriskerna och vid dessa tillfällen gjordes också vissa upprensningar.

Barthel och miljöinspektör Lars-Olov Strand berättar att man haft samråd med kommunen och kommit överens om att klagomålet faller inom det område som bäst hanteras genom bestämmelserna inom plan- och bygglagen, som reglerar planläggningen av mark, vatten och byggande. Gunilla Anheden, handläggare på samhällsbyggnad, tror att en lösning kan vara på gång.

– Ja, det verkar faktiskt så. Det finns ett dödsbo som jag kontaktat och de är väl medvetna om skrotbilarna så jag har stora förhoppningar om att det ska lösa sig, säger Gunilla Anheden.

Reservdelar

När det gäller upplaget så har den ägaren tillstånd till att bedriva sitt företag med reservdelar.

– Men vidtar han inte de åtgärder vi ålagt honom så kommer det gå vidare till nämnden och då kan det komma att handla om andra åtgärder.

Hon vet inte riktigt varför det tagit så lång tid att komma till rätta med skrotbilarna, och berättar att hon inte har hållit i ärendet tidigare.

Flyttas runt

– Men det är svårt att komma till rätta med den här typen av problem och vi ska inte bekosta det med skatte- betalarnas pengar. Det är inte alltid som det fungerar med vite heller och som jag förstår har det under årens lopp flyttats bilar och nya tillkommit, säger hon.

Någon exakt tidsram för bortforslandet kan hon inte ge.

– Jag vågar inte säga hur länge, men det känns i alla fall som att en lösning är nära.

Taner Caliskan
Jenni Dahlgren
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.