Gödsellukt och lussekatter

Tomelilla • Publicerad 14 december 2005

Hej Elsa.

Du fick mig att tänka till. Och du har rätt. Det är inte samma sak att fylla 30 som 60. Jag är ju dubbelt så vis och erfaren nu. Vad häftigt att känna sig som 30 med allt vad jag som 60-åring upplevt. Det är hur mycket som helst.

Bland annat har jag upplevt att skolorna jag gick på hade hållnings- och fotgymnastik.

Jag behövde aldrig gå på dessa övningar men jag är övertygad om att de gjorde nytta för de kompisar som gick där.

I måndags var jag i Fränninge kyrka och tittade på luciatåget. Det är en tradition som min syster och jag har. Eftersom mamma älskade luciafirande går vi och smyckar hennes och pappas grav innan vi går n i kyrkan. Förutom en massa ljus ställde vi en julbock av mossa på graven.

Men det var inte det jag egentligen skulle säga.

Jag vänder tillbaka till hållningsgymnastiken. Hälften av deltagarna i luciatåget vi såg skulle behöva hållningsgymnastik. Det är sorgligt att se dessa unga människor röra sig som hösäckar.

Bortsett från det så har Fränninge det mest stämningsfulla luciafirande jag varit med om. Det kryper i hela kroppen när den stora kören, stora och små barn, sjunger.

Lucian svimmade. Hon föll som en fura raklång ner i stengolver med en ljuskrona med levande ljus. Runt henne stod tärnor med tända ljus i händerna.

Tack vare mycket mycket rådigt ingripande från arrangörerna tog det inte eld någonstans.Och efter tio minuter när lucia "hämtat sig" fortsatte programmet som om ingeting hänt.

När vi kom ut ur kyrkan möttes jag av en gödsellukt . Och hur knäppt det äön låter så älskar jag den doften.

Jag var riktigt euforisk när jag på väg mot församlingshemmets lussekaffe gick mellan gravstenarna som var upplysta av marschaller.

Livet är härligt. Och bättre blir det om skolorna inför hållningsgymnastik.

Lollo

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.