Annons

Gospelkör och rockband intar kyrkan på söndag

Åsa Holmqvist har varit körledare i kyrkans regi sedan 1989 och nu testar hon nya grepp i kyrkan.
Tomelilla • Publicerad 20 maj 2005
bild på höjden
bild på höjdenFoto: 

Jag har haft barn- och ungdomskörer under alla de här åren. Och det har varit jätteroligt, säger Åsa. Men i höstats kände jag att jag ville pröva på något annat också. Jag ville jobba med vuxna. Och eftersom det redan fanns en kyrko- och en koralkör fick det bli gospel.

Men det är inte hela sanningen. Åsa är mycket förtjust i gospel som hon tycker är lite likt populärmusik och som sprider ett kristet budskap.

Annons

– Folk känner sig hemma med gospel, säger hon. I tisdags tränade kören i Tryde kyrka inför en gospelmässa på söndag.

– Vår kör har fått namnet Glorykören, säger Åsa som annonserade efter deltagare i Kyrkonytt och genom brev till barn- och ungdomskörernas föräldrar. Och så förstås till gamla elever, de som vuxit ur ungdomskören.

Och det var inga som helst problem att få intresserade. Flera av körmedlemmarna i Glorykören har gått hos Åsa sedan de var små.

– Jag började hos Åsa när jag var tio år, säger Mariella Persson, i dag 24 år. Sedan jag slutade i kören har jag pluggat på annat håll och rest en del. Men nu är jag tillbaka i Tomelilla och den härkören.

De ställer upp sig framför altaret och efter den stämma de ska sjunga. Åsa sätter sig vid pianot och börjar spela direkt. Det låter mycket bra och de utstrålar verkligen glädje. Ingen människa skulle gissa att de bara sjungit tillsammans sedan i höstas.

Åsa sitter och ler vid pianot och är tydligen mycket nöjd med vad hon hör.

– Vi sjunger trestämmigt, säger hon när kören tystnat. Men vi väljer naturligtvis de lättare och långsammare låtarna. O happy days får vänta lite.

Sex av körmedlemmarna är nybörjare men de har inga problem att hänga med.

– De som har svårt hjälper jag, säger Åsa. Självklart är det lättare att lära sig om man varit med i en kör sedan barnsben men alla kan vara med. Det viktiga är glädjen och vi-känslan. På måndag ska vi till exempel bowla.

Glorykören ska backas upp av ett band som spelar gospel för första gången. Det är tre Tomelillaungdomar, David Thornlund på trummor, Magnus Adler på elbas och Ylva Almkrantz på piano.

Annons

Gospelmässa innebär att det blir nattvard i kyrkan och musikpartier som ingår i själva mässan ska sjungas i gospelstuk.

– Vår nya präst, Kerstin Hellemark, har bjudit in ungdomar att vara med, jag hoppas de kommer, säger Åsa.

Gospelmässan i Tryde kyrka börjar klockan 18.

Lollo Bark

0417-125 87

lollo.bark@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons