Annons

Grannar yttrar sig mot mastplacering i Sillaröd

17 Sillarödsbor har rustat sig med argument mot placeringen av en 50 meter hög 3G-mast, som ett telecomföretag vill bygga i Sillarödstrakten.
Tomelilla • Publicerad 29 januari 2005

Förfulande av omgivningen, risken för fallande is och faran för åsknedslag är några av de argument som ett antal Sillarödsbor tar upp mot en planerad 3G-mast.

Företaget 3G Infrastructure Services AB vill på fastigheten Sillaröd 1:17 bygga dels en 50 meter hög mast, dels två tillhörande teknikbodar. I handläggningen av företagets bygglovsansökan ges grannarna möjlighet att yttra sig, och 17 av dem, från åtta hushåll, har valt att göra det tillsammans. Placeringen av masten omkring 60 meter från närmsta bostadshus är inte acceptabel, anser grannarna som i stället föreslår att masten skulle kunna placeras längre åt sydost i förhållande till den plats där företaget vill bygga den.

Annons

Det är framför allt mastens påverkan på landskapsbilden som grannarna siktar in sig på. Efter stormen finns ingen uppvuxen skog mellan masten och Sillaröds by västerut, och masten kommer därför att verka mycket störande i boendemiljön, skriver grannarna, och hänvisar till en dom där 50-60 meters avstånd till en mast ansågs innebära olägenhet och hinder för bygglov.

För ovanlighetens skull i sådana här sammanhang nämns inte alls eventuella strålningsrisker - däremot hänvisar grannarna till en tidningsartikel där forskare hävdar att master kan dra till sig blixten vid åskväder, med den risk för skador på elektrisk utrustning som detta innebär.

Yttrandetiden för mastärendet har gått ut i dagarna.

– Jag ska gå igenom det vi fått in, och sen får jag se hur vi kan gå vidare, kanske får jag diskutera placeringen med företaget, säger stadsarkitekt Bengt Alm.

Ulrika Wangel

0414-289 96

Ulrika.wangel@allehandasyd.se

Sillaröd
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons