Griskultingar dog i stallbrand

Vid lunchtid började det brinna i ett grisstall. Tack vare en uppmärksam granne var brandkåren snabbt på plats och släckte elden. Men ett tiotal griskultingar omkom i branden.
Tomelilla • Publicerad 5 september 2014
Ekedalas ägare Sven Ingvar Olsson är tacksam för att hans granne var så uppmärksam.
Ekedalas ägare Sven Ingvar Olsson är tacksam för att hans granne var så uppmärksam.Foto: Foto: Hanna F.Ellborg
När det började brinna i ett grisstall var räddningstjänsten snabbt på plats och kunde släcka elden. Ett tiotal griskultingar omkom i samband med branden.
När det började brinna i ett grisstall var räddningstjänsten snabbt på plats och kunde släcka elden. Ett tiotal griskultingar omkom i samband med branden.Foto: Foto: Hanna F.Ellborg
Rökdykare fick inom en kvart kontroll över situationen och därefter såg man till att branden inte spred sig vidare till bjälklaget.
Rökdykare fick inom en kvart kontroll över situationen och därefter såg man till att branden inte spred sig vidare till bjälklaget.Foto: Foto: Hanna F.Ellborg

Det var en granne som i fredags uppmärksammade Sven Ingvar Olsson på att det luktade rök från Ekedala gård.

- Jag var ute på fälten när min granne sa att det brann. Jag sprang in i stallet och såg elden, samtidigt kontaktades brandkåren, säger Sven Ingvar Olsson, som driver Ekedala.

Han berättar att han i det läget bara kunde rusa ut och stänga dörren.

- Det känns hemskt, för man skulle gärna vilja rädda grisarna, men man kan ju inte heller riskera att brinna inne.

Det finns totalt tusen grisar på Ekedala, men i den aktuella stalldelen bor 120 suggor.

Stor utryckning

Räddningstjänsten skickade brandmän från stationerna i Tomelilla, Ystad och Sjöbo. Gärsnäs och Äsperöds frivilliga brandkår var också snabbt på plats, så sammanlagt var 25 personer inblandade i släckningsarbetet. I början var det kraftig rökutveckling där det "tryckte" ut rök från takstolarna.

- Efter att vi skickat in två rökdykare tog det bara en kvart till dess att vi fick vi en bild av situationen och kunde släcka elden. Sedan satte vi in fläktar i byggnaden, säger räddningsledare Magnus Fogelberg som är nöjd med insatsen.

Oklar orsak

Branden verkar ha startat i en 4 gånger 2 meter stor spilta men i nuläget är det oklart hur det började brinna. Magnus Fogelberg säger att det fanns gott om halm och en värmelampa i anslutning till spiltan. Man uppmätte också en allt för hög temperatur i ventilationstrumman och hade man därför extra uppsyn så att bjälklagret i trä inte också skulle börja brinna.

Tiotal griskultingar omkom i branden, men enligt Fogelberg verkar de 120 suggorna klarat sig bra.

Leo Pettersson
Jenni Dahlgren
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.