unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Gunnela och Tryggve rånades i hemmet: ”Jag var säker på att de skulle döda oss”

Mardrömsnatten när Gunnela Trolle, 75 år, och Tryggve Lundborg, 81, bands fast vid varandra medan tre män rånade hemmet har satt djupa spår.
Gunnela var helt övertygad om att rånarna skulle döda dem och hon kämpar fortfarande mot dödsångesten hon upplevde under tiden som rånet pågick.
Gunnela Trolle och Tryggve Lundborg försöker bearbeta händelsen så gott det går.
Gunnela Trolle och Tryggve Lundborg försöker bearbeta händelsen så gott det går.
Foto: Jenni Dahlgren

Det har varit jobbiga dygn efter att Gunnela Trolle och Tryggve Lundborg attackerades av tre män i hemmet väster om Brösarp, natten till onsdag. De skulle precis gå och lägga sig när de hörde ljudet av krossat glas i huset. Strax därefter överrumplades de av tre maskerade män.

– Vi hörde något och Tryggve tog en knölpåk han fått av en granne, men vi hann egentligen inte göra mer än så innan de tre männen kom fram till oss och sa att vi skulle lägga oss ner, berättar Gunnela som fortfarande är mycket omskakad av händelsen.

Foto: Mark Hanlon

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på ystadsallehanda.se, appen MinYA och e-tidning mån-lör. Endast 79 kr första månaden! (ord pris 199 kr)

Gunnela och Tryggve la sig på sängarna och blev bundna med buntband samtidigt som den ene av rånarna skrek att de skulle uppge sina olika banknummer, koder och personnummer.

– Han tryckte en vass kniv mot min hand och skrek hela tiden. De ville inte att vi skulle titta på dem utan in i väggen.

Mannen som skrek hade enligt Tryggve en Darth Vader-mask från ”Star Wars” på sig. De andra två hade svarta rånarluvor. Mannen med masken pratade bruten svenska och Tryggve och Gunnela tror att männen trion var mellan 20 och 25 år gamla.

– Jag fick dödsångest och började skaka i hela kroppen. Jag trodde inte att det gick att skaka så mycket, säger Gunnela.

quote
De frågade flera gånger om vi hade släkt eller grannar som kunde hjälpa oss

Hon försökte hela tiden prata med rånaren som skrek och höll i kniven, och vid ett tillfälle kom en av de två andra rånarna med ett glas vatten till henne. Den Darth Vader-maskerade mannen hämtade Tryggves dator och gick även ut och hämtade laddningssladden som låg i parets bil.

– De måste ha varit ute efter pengar. Men de tog också våra mobiler, plånböcker och bilnycklar. De tog dock inte bilen och den ena bilnyckeln hade de kanske tappat för den hittade vi utanför huset senare, säger Tryggve.

Rånarna hotade också med att de skulle komma tillbaka om de inte lyckades få ut några pengar. När de hade lämnat huset lyckades Gunnela och Tryggve efter en stund ta sig loss. Och de fick hjälp av en granne att ringa polisen och spärra alla konton.

– De hade bundit ihop oss med varandra. Så vi lyckades ta oss ut i köket och klippa oss loss. Det var också lite konstigt för de frågade flera gånger om vi hade släkt eller grannar som kunde hjälpa oss, det fattar jag inte riktigt, säger Gunnela.

Än har de inte varit tillbaka i huset – det har däremot polisen, för att göra en teknisk undersökning och säkra spår. Rånarna hade krossat en altandörr för att komma in.

Under intervjun med YA får paret ett telefonsamtal från polisen som berättar att de har hittat Gunnelas mobiltelefon.

– Vi ska åka dit nu och titta vad som saknas, säger Tryggve.

I nuläget har ingen misstänkt gripits för rånet.