Annons

Gyllengården glimmar än

Gyllengården är en sommaroas, här driver Hans och Ann-Marie Wåhlander B & B, galleri och kafé. De flyttade ner från skogen i Örebro till de öppna landskapen utanför Smedstorp. I år firar Hans Wåhlander sin födelsedag på Gyllengården för fjärde gången.
Tomelilla • Publicerad 25 mars 2014
Ann-Marie och Hans Wåhlander driver Gyllengården. I sommarrummet brukar de anordna musikföreställningar och poesiuppläsning.
Ann-Marie och Hans Wåhlander driver Gyllengården. I sommarrummet brukar de anordna musikföreställningar och poesiuppläsning.Foto: Foto: Anette Sjöstrand
På Gyllengården börjar växterna sakta vakna i vårsolen.
På Gyllengården börjar växterna sakta vakna i vårsolen.Foto: Foto: Anette Sjöstrand
Vacker vy. Sviten vetter ut mot åkern, där maltkorn, vete och raps brukar växa.
Vacker vy. Sviten vetter ut mot åkern, där maltkorn, vete och raps brukar växa.Foto: Foto: Anette Sjöstrand

Fyra tranor svävar över trädet som Hans förklarar är ett platanträd. Solen skiner på de gula längorna och på gården har rosorna sakta börjat vakna liksom verksamheten som öppnar igen till påsk.

På gården står ett gingko biloba-träd, en av världens äldsta trädsorter vars bark används i naturmediciner, och sägs förbättra kognitionen och minnet. Trädet står i skuggan av sommarrummet. 

Annons

– I sommarrummet är det bohemiskt och rustikt, här kan vi ha tillställningar som passar till den miljön. I galleriet är det en vacker klassisk stil, där har vi haft allt från musikevenemang, poesiuppläsning till föredrag, säger Ann-Marie. 

Ann-Marie och Hans är med i samarrangemanget Konst i Smedstorp. De säger att det varit en bra ingång till konstverksamheten på Österlen och en plattform för vänskaper. 

Saknaden efter skogen är lättbotad – tio minuter bort ligger en bokskog.

– Här finns allt på kort avstånd, att vara nära havet är fantastiskt, säger Hans.

Mycket regn

En resa till Österlen år 2000 – det regnade nästan hela tiden – var begynnelsen för kärleken till Österlen, även om det tog tio år tills de bosatte sig där. Vänner flyttade ner och resorna söderut blev mer frekventa. Efter att de fallit för den gulskimrande gården blev flytten från Örebro ett faktum. 

”Det här är en gyllene gård” sa Ann-Marie första gången de besökte gården som senare skulle bli deras hem.

Det var så namnet Gyllengården uppstod. Det var kärlek vid första ögonkastet. Allt är målat i guldockra, förutom galleriet, där solen tittar in genom det stora glasfönstret som vetter ut mot en av de kringliggande åkrarna.

Bestämde rosor

I fjol kom Trädgårdssällskapet och växtgurun Stig Persson och artbestämde alla rosor på gården. På Gyllengården finns omkring 260 rosbuskar. Det vet Ann-Marie, för en sommarkväll fick hon för sig att räkna alla. 

Annons

– En kväll tänkte jag, nej, nu vill jag veta hur många rosor vi faktiskt har på gården. Förra året blev jag nästan mätt på rosor, men de är ju helt magiska, säger Ann-Marie Wåhlander. 

Från Örebro

I fyra år har de drivit verksamhet på gården. Flytten från Örebro skulle bli en nystart, där lugn och fröjd skulle överta vardagsstressen. De har båda varit ideellt engagerade i galleriverksamheter och evenemang innan, det fanns en dröm att kunna driva en sådan verksamhet på heltid. I kaféet finns en liten bokhylla fylld till brädden med böcker. 

– Vi har hur mycket planer som helst, ibland får man lägga band på sig själv. Jag hade en romantisk dröm om ett bokkafé, men så har det inte blivit, kanske kan sommarrummet bli ett sådant i framtiden, säger Ann-Marie. 

Andrum

Lugnet finns på Österlen säger Hans – men det har blivit mycket arbete på gården.

–  Det var någon som sa till oss att man ska ge det tre år innan man ger upp, vi har kört på som bara den de senaste åren, men vis av den erfarenheten så kortar vi nu ner våra öppettider i sommar, vi behöver lite mer eget andrum också, säger Ann-Marie Wåhlander. 

Ann-Marie och Hans berättar hur barnbarnet Linus, sju år summerade deras flytt till Skåne med ett citat från en Harry Potter bok: ”Man ska inte fastna i sina drömmar och glömma bort att leva.”

Taner Caliskan
Cecilia Uddenfeldt
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons