Gympa med skratt och tårar

När de allra minsta samlas för att gympa är det inga tråkiga armhävningar som gäller. I stället står tigersteg, kullerbyttor och Mora Träsk på programmet. Ändå blir det inte bara skratt utan också tårar under träningspasset.
Tomelilla • Publicerad 30 oktober 2007
Man måste dricka mycket när man tränar, men det kan vara svårt att nå upp till bordet när man är liten.
Man måste dricka mycket när man tränar, men det kan vara svårt att nå upp till bordet när man är liten.Foto: 
En hjälpande hand behövs ibland. Oscar Svensson hjälper kompisen Cindy Sahlin.
En hjälpande hand behövs ibland. Oscar Svensson hjälper kompisen Cindy Sahlin.Foto: 
Ledaren Jenny Hörberger hjälper alla att göra roliga kullerbyttor. Oscar Svensson är först ut medan Isac Hörberger väntar i ledet på sin tur. bild: bass nilsson
Ledaren Jenny Hörberger hjälper alla att göra roliga kullerbyttor. Oscar Svensson är först ut medan Isac Hörberger väntar i ledet på sin tur. bild: bass nilssonFoto: 
höjdare
höjdareFoto: 
Nelly Sahlin passar på att dricka lite mellan varven.
Nelly Sahlin passar på att dricka lite mellan varven.Foto: 

Den lilla gruppen med mammor och pappor som sitter på några stolar längs väggen utgör tryggheten i gymnastiksalen. Där finns det en tröstande kram om man har trillat om kull och där finns vattenflaskorna och napparna vid behov. De sju barnen som har samlats i klubbvillan i Onslunda är alla mellan ett och fem år. Några springer och gör egna kullerbyttor. Andra har fortfarande lite problem med balansen.

– Man får anpassa momenten till de små i gruppen. Vi gör inga avancerade rörelser och håller inte på några längre stunder åt gången. Men oftast är det så att springer de stora, så följer de små efter, berättar Jenny Hörberger, som leder måndagens barnjympa. Motion och rörelse är bra för små barn. De aktiveras och tränar sina sociala färdigheter. Jenny Hörberger har hållt på med barngympa under flera år och har nu själv en son i gruppen.

– Barn älskar att röra sig till musik. Vi leker sånglekar och så brukar jag spela låtar av Mora Träsk. Det tycker de är jättekul, berättar Jenny Hörberger.

Men just den här måndagen är det Zlatan-låten som kommer ur högtalarna på den lilla stereon på bordet. Jenny Hörberger räcker ut handen till en av de minsta i gruppen och sedan joggar hela gruppen runt i gymnastiksalen.

– Det är ganska små lokaler, vilket är bra när man arbetar med barn. Annars blir det alldeles för mycket spring åt olika håll, säger Jenny Hörberger. Efter spring-i-benen-rundan samlas alla på en filt på golvet.

Imse vimse spindel i nya tappningar får barnen att börja fnissa.

– Bamse, bamse spindel, gnolar barnen, för att snabbt byta till små, pipiga röster:

– Mini, mini spindel...

Med små, små rörelse imiterar de minispindelns väg uppför tråden. Sånglekarna är populära, men kullerbyttorna kan ibland vara lite otäcka. Jenny Hörberger drar fram en madrass och barnen ställer snabbt upp på led.

– Vem vill prova först? Försiktigt! En i taget. Böj huvudet Oscar.

Det killar i magen efter alla kullerbyttorna och några av de yngsta skriker små lyckoskrik. Men det är inte bara skratt på gympapasset. Små incidenter avbryter hela tiden gympaledaren. Någon ramlar, en annan hittar inte sin mamma och en liten flicka tycker plötsligt inte alls att det är roligt med gympa.

Då är det bra att det finns nappar och snälla kramar att tillgå.

Emilia Söelund

0417-12587

emilia.soelund@ystadsallehanda.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.