GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Han anordnar minneskaravan för sin döde vän: ”Vill hedra honom på vårt sätt”

En månad efter den tragiska dödsolyckan utanför Tomelilla arrangeras en minneskaravan för 28-åriga Fredrik Lehtonen.
– Vi vill göra något som hedrar honom på vårt sätt, säger vännen Fredrik Persson.
Tomelilla • Publicerad 25 december 2018 • Uppdaterad 25 december 2018
Fredrik Persson arrangerar en minneskaravan mellan Simrishamn och Tomelilla för att hylla sin vän Fredrik Lehtonen, som omkom i en olycka utanför Tomelilla i november.
Fredrik Persson arrangerar en minneskaravan mellan Simrishamn och Tomelilla för att hylla sin vän Fredrik Lehtonen, som omkom i en olycka utanför Tomelilla i november.
Foto: Carl Johan Engvall, Fredrik Persson

Den 28 november avled 28-åriga Fredrik Lehtonen i en tragisk singelolycka strax utanför Tomelilla.

Platsen där hans liv plötsligt tog slut har redan blivit en minnesplats med ljus, stenar och blommor. Och på fredag kväll – på dagen en månad efter olyckan – blir den målet för den karavan med bilar som ska köra från Simrishamn, till Fredriks minne.

– Vi vill göra något som hedrar honom på vårt sätt, berättar Fredrik Persson, vännen som står bakom minneskaravanen.

Fredrik Lehtonen.
Fredrik Lehtonen.
Foto: Privat

Han och Fredrik Lehtonen träffades redan i sjätte klass och har umgåtts till och från sedan dess – mycket tack vare det gemensamma intresset för bilar.

– Österlen är ju så pass litet, de som har samma intressen håller ihop. Jag och Fredrik har umgåtts mycket, byggt och åkt på utställningar ihop, säger Fredrik Persson.

”Vi har spenderat enormt många timmar tillsammans i garaget”

Den första utställningen åkte de på tillsammans 2011.

– Sedan dess har vi setts på de större utställningarna mer eller mindre varenda år. Fredrik har hjälpt mig med två bilar som jag har byggt från grunden och vi har spenderat enormt många timmar tillsammans i garaget.

Inför minneskaravanen på fredag kommer bilarna att samlas på parkeringen vid gamla Coop i Simrishamn. Klockan 19 kommer de att köra i samlad trupp längs väg 11 mot minnesplatsen vid Sälshögskorset utanför Tomelilla, med varningsblinkers på.

– Vi kommer att köra lugnt och stilla till minnesplatsen där olyckan hände. Vi tänder ljus för Fredrik, pratar och stöttar varandra på bästa möjliga sätt, säger Fredrik Persson.

En minnesplats med ljus har skapats på platsen för olyckan.
En minnesplats med ljus har skapats på platsen för olyckan.
Foto: Fredrik Persson

Karavanen väntas bestå av runt 50 bilar.

– Det verkar vara extremt många som har fångat upp detta, jag trodde bara att vi skulle bli nära och kära, säger Fredrik Persson, vars telefon har gått varm sedan han lade upp evenemanget på Facebook.

– Vi är uppe i nästan 170 anmälda. Det trodde jag aldrig men det är lite så det är med bilintresset. Vad man än gillar med bilar är det en gemenskap och det är det som förde samman både mig och Fredrik med många andra. Man förenas.

Fredrik Lehtonen har redan hedrats med en minnesgraffiti utanför fritidsgården Soffta i Tomelilla.

Fredrik Persson har fortfarande svårt att ta in att hans vän inte längre finns.

– Jag trodde inte på det förrän jag stod på begravningen, det kändes inte verkligt. Som vänner ses man ju inte hela tiden, det kan bli en lucka på någon månad och jag tror att det är det som gör det svårt att ta in.

”Fredriks vänner har alltid varit välkomna hemma hos mig och är det fortfarande”

Polisen har informerats om den stundande minneskaravanen och vännerna försöker sprida informationen till så stora delar av allmänheten som möjligt.

– Det är för att folk ska visa hänsyn, och förstå varför vi gör detta. Vi kommer att störa trafiken just då men det är inte vårt syfte – det är för en god sak, säger Fredrik Persson.

Även Fredrik Lehtonens mamma Helene Lehtonen kommer att åka med på fredag.

– Det är jättefint gjort, säger hon till YA. Alla Fredriks vänner har alltid varit välkomna hemma hos mig och är det fortfarande, de känns som en familj.

Hon vill lyfta fram sin sons stora bil- och ljudbyggarintresse och hans intresse för hästar och westernridning.

– Han har alltid haft en speciell kontakt med djur som har lugnat ner dem, säger hon.

Fredrik Lehtonen var engagerad i Nordic R, en förening för ägare av Volvos R-modeller. Tidigare i år omskrevs han och hans bil i ett reportage i Teknikens värld.

– Han var världens gladaste, roligaste, snällaste, omtänksammaste och hjälpsammaste kille, säger Helene Lehtonen.

Mattias LundvallSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.