Annons

Hans och Greta blev utställning på biblioteket

Tomelilla • Publicerad 10 maj 2005
Lärkans förskola visar sitt senaste projekt Hans och Greta på biblioteket i Tomelilla. Och Axel Lindström 6 år berättar hela sagan utan att staka sig en enda gång.Bild: Lollo Bark
Lärkans förskola visar sitt senaste projekt Hans och Greta på biblioteket i Tomelilla. Och Axel Lindström 6 år berättar hela sagan utan att staka sig en enda gång.Bild: Lollo BarkFoto: 

"Det var en gång..." börjar Axel Lindström sin berättelse om Hans och Greta. Hans kompisar från Lärkans förskola, Frida, Armend, Isac, Leonora, Tim, Emil och Moa sätter sig ner på golvet för att lyssna.

De har jobbat med sagan som ett projekt sedan i höstas. Och resultatet har blivit en utställning på biblioteket i Tomelilla.

Annons

Mitt på golvet i barnsalen står pepparkakshuset. Det är så stort att åtminstone två barn får plats därinne. Framför huset står den svartklädda elaka häxan intill den bur där Hans och Greta sattes på gödning.

– Titta här, säger Axel och pekar på en pappersbox i svart och staniol. Det är en ugn och där dog häxan när Hans knuffat in henne. Det är en fantastisk skapelse som barnen gjort och Axel kan varenda mening i sagan och berättar den med stor inlevelse. Hans kompisar som säkert hört den många gånger förr sitter ändå alldelels tysta och lyssnar.

Pepparkakorna på huset är förstås frestande men ingen skulle som Hans och Greta få för sig att bryta ens en liten liten bit. Å andra sidan har de en hel burk som står och väntar på golvet.

– Så bad häxan att Hans skulle sticka ut sitt finger för att se om han blivit tillräckligt fet när han suttit på gödning i buren, fortsätter Axel. Men istället stack han ut en smal pinne och lurade Häxan.

Tyvärr kan inte Axel eller någon av hans kompisar i gruppen Grodan bjuda biblioteksbesökarna på denna sagoföreställning för de har annat att göra. Men på golvet intill Hans och Greta finns det en bok med silverpärm där vem som helst kan läsa den spännande berättelsen.

– Och så levde de lyckliga i alla sina dar, avslutar Axel och ser mycket belåten ut.

Lollo Bark

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons