Annons

Hästklinik invigd på Bollerup

Det gamla spannmålsmagasinet på Bollerup har tagits i bruk igen. Men nu rymmer magasinet en modern hästkliniken med två av Sveriges främsta hästveterinärer, Ann och Anders Gånheim.
Tomelilla • Publicerad 26 maj 2005
Veterinärerna Anders och Ann Gånheim vidden så betydelsefulla röntgenapparaten som har en central plats i den nya hästkliniken Bild Mark Hanlon
Veterinärerna Anders och Ann Gånheim vidden så betydelsefulla röntgenapparaten som har en central plats i den nya hästkliniken Bild Mark HanlonFoto: 

I går invigdes den av landshövding Bengt Holgersson.

– Jag har följt utvecklingen på Bollerup i nio år, säger Bengt Holgersson, och tittar man på det kunskapscentrum som vuxit fram så är hästkliniken helt i linje med Bollerups utveckling. Så här har jag då en landshövdings viktigaste redskap. Och förklarar härmed hästkliniken invigd.

Annons

Med de orden klippte Bengt Holgersson det blå-gula bandet så de församlade besökarna kom in på kliniken för att titta sig runt på lokaliteterna och smaka på de godsaker som dukats fram.

– Vi startade bygget i januari , berättar Ann. Det är en snickare och Bollerups anställda plus elever som gjort hela ombyggnaden. Och de har varit så engagerade och brytt sig för att det skulle bli bra.

Kostnaden för kliniken, arbete borträknat, ligger på cirka 1,5 miljoner kronor.

Ann och Anders hyr kliniken med utrustning av Bollerup.

– Det är bara den flyttbara apparaturen som vi själva ägen, säger Ann.

Under tiden bygget pågått har Ann och Anders i begränsad omfattning tagit emot hästar i gamla seminlokalerna.

Hästkliniken är utrustad med bland annat en digital röntgenapparat som gör att Ann och Anders kan ställa en diagnos på plats.

– Röntgenapparaten är klinikens hjärta, säger Anders. Med hjälp av den ser vi direkt om hästen måste skickas vidare för till exempel operation. Vi utför inga sådana här, vi har inte den utrustningen eller personaltätheten som krävs för övervakning. Men lyckligtvis är 95 procent av skadorna eller åkommorna av sådan art att de inte behöver opereras utan kan åtgärdas här.

Ann och Anders har när det behövs ett nära samarbete med Helsingborgs djursjukhus och Flemming Winberg, chefsveterinär.

Han fanns tillsammans med Mia Runnérus, vd på djursjukhuset, på plats för att önska lycka till.

Annons

Det gjorde också Mats Thomsson, hovslagare med specialist på felaktiga benställninngar som också har ett nära samarbete med Ann och Anders.

Hästkliniken på Bollerup är öppen för alla, inte bara hästar på Bollerup. Ann och Anders tar däremot inte emot smådjur på sin klinik.

– Inte ännu, säger Anders.

På den stora gräsmattan utanför kliniken fick besökarna också se det bästa Bollerup har att erbjuda i hästväg.

Lollo Bark

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons