Annons

Hästsjukdom upptäckt i Tomelilla

Den mycket smittsamma hästsjukdomen kvarka har upptäckts i Tomelilla. Enligt länsstyrelsen har ovanligt många fall av den mycket smittsamma sjukdomen upptäckts i Skåne.
Tomelilla • Publicerad 17 januari 2005

.Sjukdomen påminner om en kraftig förkylning och går i regel över av sig själv eller så måste sjuka hästar behandlas med antibiotika. I värsta fall kan kvarka leda till att smittade hästar måste avlivas.

" Det är dock mycket ovanligt, säger veterinär Lotta Berg på länsstyrelsen.

Annons

Hon berättar att det varit ovanligt många fall av kvarka denna vinter och att drabbade hästar måste anmälas till länsstyrelsen. Det finns inget tvång på att hästar ska isoleras. Men man rekommenderar att smittade och sjuka hästar isoleras.

Kvarka ger förkylningssymtom och kan leda till bölder i hals och huvud. I vissa fall kan bakterien sprida vidare i blodomloppet och orsaka bölder på inre organ.

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons