Hästvandring och hemgjort potatismjöl
Det var vid Bondrumsgårdens dag i somras som entusiasterna i Bondrumsringen startade sin satsning på att levandegöra varje årstids typiska sysslor. Då var det bland annat tvätt och höskörd som stod på programmet.
Under söndagen var det dags för hösten.
Iklädda tidstypiska – och i många fall hejdlöst stickiga – kläder visade arrangörerna allt från beredning av mos, must, och torkade äppelringar, över konsten att tillverka hemgjort potatismjöl av riven potatis som silas och sköljs upprepade gånger, till en demonstration av två sätt att tröska sädeskärvar – den äldre med slaga, ”plejel”, den modernare med hästvandring och tröskverk – se hur det går till här.
Och inne i skumrasket i 1700-talsgårdens norra länga kunde man sedan se hur de tröskade rågkornen maldes till mjöl med en handvevad stenkvarn.
I det fina vädret var det många som kom för att titta på höstsysslorna, köpa honung, smide eller äppelprodukter och ta en kopp kaffe och en bit äppelkaka i tältet.
Eva Gustavsson från Bondrumsringen är glad över det stora intresset för dagen:
– Det är svårt att säga hur mycket folk här har varit, men någonstans mellan 130 och ett par hundra skulle jag tro. Det är jätteroligt att det kommit så många.
Nu dröjer det ett tag över vintern innan det blir liv på Bondrumsgården igen. Men så mycket är klart att i mars kan man uppleva vintergöromål – och vårsysslorna äger rum till påsk.