Annons

Hästvandring och hemgjort potatismjöl

Torkade äppelringar, hemgjort potatismjöl, två versioner av tröskning modell äldre – och mycket mer. I går var det höst för fulla muggar på Bondrumsgården.
Bondrum • Publicerad 7 oktober 2018
Göran Nilsson matar rågkärvar i tröskverket, ”piggaverket”, som en gång i tiden tillverkades på Cimbrishamns gjuteri och drivs via kugghjul och stänger från hästvandringen i bakgrunden. För kraften står Kent Hanssons starka och tålmodiga 22-åriga ardenner Fanny som går runt, runt.
Göran Nilsson matar rågkärvar i tröskverket, ”piggaverket”, som en gång i tiden tillverkades på Cimbrishamns gjuteri och drivs via kugghjul och stänger från hästvandringen i bakgrunden. För kraften står Kent Hanssons starka och tålmodiga 22-åriga ardenner Fanny som går runt, runt.Foto: Mark Hanlon

Det var vid Bondrumsgårdens dag i somras som entusiasterna i Bondrumsringen startade sin satsning på att levandegöra varje årstids typiska sysslor. Då var det bland annat tvätt och höskörd som stod på programmet.

Karin Nilsson pressar äpplen som kokts med skal och kärnor genom passervaggan – med ett slätt och fint mos som resultat.
Karin Nilsson pressar äpplen som kokts med skal och kärnor genom passervaggan – med ett slätt och fint mos som resultat.Foto: Mark Hanlon

Under söndagen var det dags för hösten.

Annons

Iklädda tidstypiska – och i många fall hejdlöst stickiga – kläder visade arrangörerna allt från beredning av mos, must, och torkade äppelringar, över konsten att tillverka hemgjort potatismjöl av riven potatis som silas och sköljs upprepade gånger, till en demonstration av två sätt att tröska sädeskärvar – den äldre med slaga, ”plejel”, den modernare med hästvandring och tröskverk – se hur det går till här.

En fint snidad gammal ställning att torka äppelringar på.
En fint snidad gammal ställning att torka äppelringar på.Foto: Mark Hanlon

Och inne i skumrasket i 1700-talsgårdens norra länga kunde man sedan se hur de tröskade rågkornen maldes till mjöl med en handvevad stenkvarn.

I det fina vädret var det många som kom för att titta på höstsysslorna, köpa honung, smide eller äppelprodukter och ta en kopp kaffe och en bit äppelkaka i tältet.

Eva Gustavsson från Bondrumsringen är glad över det stora intresset för dagen:

– Det är svårt att säga hur mycket folk här har varit, men någonstans mellan 130 och ett par hundra skulle jag tro. Det är jätteroligt att det kommit så många.

Att göra sin egen potatisstärkelse är nog egentligen inte svårt – men inte precis något man svänger ihop lite kvickt när det fattas potatismjöl till kakbaket. Potatisen ska rivas, silas, tvättas ur med vatten och stå och vila i flera omgångar, för att till slut hällas upp på en handduk för torkning, berättar Karin Tillström.
Att göra sin egen potatisstärkelse är nog egentligen inte svårt – men inte precis något man svänger ihop lite kvickt när det fattas potatismjöl till kakbaket. Potatisen ska rivas, silas, tvättas ur med vatten och stå och vila i flera omgångar, för att till slut hällas upp på en handduk för torkning, berättar Karin Tillström.Foto: Mark Hanlon

Nu dröjer det ett tag över vintern innan det blir liv på Bondrumsgården igen. Men så mycket är klart att i mars kan man uppleva vintergöromål – och vårsysslorna äger rum till påsk.

Ulrika WangelSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons