Hätsk stämning på protestmöte i Tryde

Flytta inte barnen från Tryde skola mitt under läsåret. Det var den förhärskande åsikten bland föräldrarna som på onsdagskvällen ställde skolpolitikern Leif Sandberg (c) och utbildningschefen Staffan Brisfors till svars.
Tomelilla • Publicerad 10 januari 2002

På det välbesökta mötet i ett av klassrummen- med stolar långt ut i korridoren- var kritiken massiv mot planerna på att inom några veckor flytta fyror och femmor från skolan för att göra plats åt en förskoleavdelning. Nu har dock de ansvariga backat på en punkt. Det är inte längre aktuellt att flytta fyrorna från skolan.

- Vi vill göra så lite intrång och skada som möjligt, sade Staffan Brisfors.

Han och Leif Sandberg lovade också att om femmorna ska flyttas till Byavångsskolan, får de vara kvar som en sammanhållen klass och de får ha kvar sin lärare.

Men föräldrarna vill inte att barnen ska flyttas till Byavångsskolan. De var också mycket kritiska till att förändringar genomförs under pågående läsår. Och det framgick klart att Tryde-

föräldrarna inte har några högre tankar om Byavångsskolan.

- Vi har många barn med särskilda behov. Hur ska de kunna tas om hand på Byavångsskolan, frågade en mamma.

- Genomför ni beslutet flyttar vi våra barn till skolan i Köpingebro, sade en annan förälder.

Stämningen var tidvis hätsk och Staffan Brisfors gjorde en träffande sammanfattning mot slutet av det två och en halv timme långa mötet: Politikerna har nu att välja mellan att få en hel bygd emot sig eller komma fram till en annan lösning.

Formellt sett har politikerna i barn- och utbildningsnämnden beslutat att det så snabbt som möjligt ska öppnas en förskole-avdelning på skolan i Tryde.

Syftet med flytten av elever från skolan är att göra plats för en förskoleavdelning. Det är kö till barnomsorgen och politikerna måste lösa frågan snabbt. Det tycks också de flesta på mötet ha förståelse för.

- Men jag förstår inte varför man ska sparka ut barn för att få plats med andra barn, sade en förälder.

Både Leif Sandberg och Staffan Brisfors erkände att skolfrågan kunde ha skötts bättre. Rektorn Gun Larsson, som strax före jul helt oförberett gav beskedet om flytten, fick också ta emot skarp kritik. Men hon var förhindrad att vara med på mötet.

Nu lovade Leif Sandberg att ta ett nytt snack med ledamöterna i barn- och utbildningsnämnden.

- Jag kan själv inte ändra beslutet, även om jag skulle vilja det, sade han.

Föräldrarna fick dock löftet att de inom någon vecka ska få besked.

Fler förslag diskuterades också för en alternativ placering av förskoleavdelningen: en modul vid Tryde skola eller någon annanstans, Björkebogården, den tidigare förskolan Lodjuret.

En annan variant är att anställa fler dagmammor i kommunen.

Föräldrarna fick också löfte om att de olika alternativen på nytt ska vägas mot varandra. Den springande punkten är ekonomin och lösningen på Tryde skola blir billigast, enligt Sandberg.

Föräldrarna undrade också om de ansvariga verkligen tagit reda på om det finns något intresse för en förskola i Tryde bland föräldrarna som står i kö till barnomsorgen. Men någon sådan undersökning har inte gjorts, enligt Brisfors och Sandberg.

Sandberg poängterade också att en förskola i Tryde kan vara ett sätt att trygga framtiden för hela Tryde skola. Folkpartiet har

motionerat om att lägga ned skolan, trots beslutet i fullmäktige hösten 2000 att skolan successivt ska göras om till en skola för elever från förskolan till och med tredje klass. Motionen ska behandlas av fullmäktige i mars och Leif Sandberg antydde att majoriteten i fullmäktige kanske inte längre vill att skolan i Tryde ska vara kvar.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.