GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Hemgjord öl smakar bäst

Öl är den pensionerade professorn Peter Larsens stora passion. När han flyttade till Brösarp började han genast att förverkliga en gammal dröm - att bygga ett eget bryggeri.

Efter en sommars flitigt arbetande var det lilla bryggeriet färdigt. Det var 1995 och nu ligger bryggeriet inbäddat i slänten nedanför Peter och Margareta Larsens vackert belägna bostad strax utanför Brösarp. - Jag brygger omkring 600 liter öl om året, berättar Peter Larsen och häller upp den senaste satsen, en gyllengul traditionell lager som svalkar uppfriskande i sommarhettan.

Vi skålar och smakar. Inte alls dumt.

- Fast den är lite för kall, säger Peter Larsen.

Men så mycket som 600 liter öl om året kan han väl inte klunka i sig.

- Nej, vänner och bekanta får också smaka, försäkrar Peter Larsen.

Sedan visar Peter Larsen de viktiga ingredienserna i öl: maltkorn och humle.

- Vattnet är också viktigt. Jag hämtar vatten i en källa vid Ravlunda skjutfält. Vattnet i vår brunn innehåller för mycket metaller, berättar han. Han visar vägen ned till bryggeriet, en stig med stentrappsteg.

I trädgården tittar vi först på humlen som slingrar sig längs två störar. Den ena plantan kommer från Näsum där odlingen av humle tagits upp på nytt.

Bryggeriet har väggar av gråsten och är byggt som en jordkällare i slänten. För att få de flera hundra kilo tunga stenarna på plats konstruerade Peter Larsen en egen lyftkran. Han låser upp träporten och visar stolt bryggeriet som är svalt.

En sats är på väg att jäsa färdigt. Vätskan förvaras i två gamla mjölkkannor i en liten box. En hårtork är finurligt kopplad till en termostat. Blir det för kallt, startar hårtorken automatiskt.

- Det fungerar alldeles utmärkt, säger Peter Larsen som är en finurlig vetenskapsman.

Han var professor i väg och vatten och har arbetat runt om i världen. Som namnet avslöjar är hans föräldrar danska, men han växte upp i Småland i Hyltebrukstrakten. Dansk öl är han för övrigt inte speciellt förtjust i, men en farbror var bryggare. Peter Larsen förvaltar traditionen.

Sedan 1970 har han bryggt sitt eget öl. Lokalerna har skiftat och det är alldels uppenbart att han har kommit hem när han står i sitt bryggeri och bjuder YA:s reporter på en engelsk ale som är på väg att jäsa färdigt på ett av de rostfria tryckkärlen i bryggeriet.

Professorn förklarar hur tappningen ska göras med mottryck för att inte ölet ska skumma alltför mycket. Det är svårt för en humanist som YA:s reporter att förstå. Men ölet smakar alldeles utmärkt, lite ljummet och sött.

Det engelska ölet jäser vid 20 grader och lämpar sig att tillverka under sommaren.

Pilsnerölens jässvampar trivs bäst vid tio grader och kan därför med fördel bryggas under vintern. Det faller sig naturligt, tycker Peter Larsen, att brygga öl efter årstiden.

Ale ska ska avnjutas vid 18 grader.

- Handlar jag på systemet är det för att kunna jämföra med mitt eget öl, säger Peter Larsen.

Jästen avgör vilken sorts öl det blir. Jästen hållas levande från gång till gång.

Peter Larsen experimenterar också mycket. Till den engelska ölen tog han mannagryn i|stället för rostat vete, som skulle ha använts enligt receptet. Och det gick bra.

Placeringen av bryggeriet är ingen slump. Peter Larsen fann på en karta från 1906 att här tidigare funnits en byggnad . Det visade sig vara en malttorra. Peter Larsen hittade också spår av eldstaden och murarna när han byggde bryggeriet.

Malt är korn som lagts i blöt och grott. Malten mäskas, det vill säga mals sönder och får koka. Därefter tillsätts jästen och jäsningen kan börja. Humle ger beska.

Det tar Peter Larsen en hel dags arbete från tidig morgon till kväll att brygga en omgång. Då går det också åt en och annan öl. Sedan jäser satsen i tio dagar och lagras några veckor eller rent av månader.

Lagringstiden beror på vilket öl det handlar om.

Sedan är det dags att smaka av.

Har han något favoritöl?

- Nej, jag tycker om att variera. Och jag letar fortfarande efter mitt öl, säger Peter Larsen.

Läs mer