Herr Spuling är på sin plats

Det går ett rykte om att det finns ett sparat skratt från herr Spuling. Inspelningen har ännu inte hittats så det är en tyst, men förhoppningsvis nöjd, vaktpost som åter är på plats utanför Hasse & Tagemuseet.
Tomelilla • Publicerad 19 september 2009
Anders Hellgren är mer än nöjd över nya Spuling. Press och ett antal bybor har under dagen tjuvtittat in i tältet för en första glimps. Bild: Gustav Wemmerholm
Anders Hellgren är mer än nöjd över nya Spuling. Press och ett antal bybor har under dagen tjuvtittat in i tältet för en första glimps. Bild: Gustav WemmerholmFoto: 
Foto: 
Foto: 

Sedan Spuling fått ett tiotal knivhugg i bröstet blev han inkallad och beviljades därefter semester. Och som en ny person har vaktposten återvänt i en hårdare version av sig själv.

Konstnären Anders Hellström har haft tre slitsamma veckor bakom sig.

– Det var inte helt lätt att slipa ned obehandlat tegel, säger Anders Hellström, mer än nöjd med resultatet.

Men om det fanns en viss begränsning i materialet så var utmaningen desto roligare.

– Det här är den tredje versionen av Spuling. Denna gången ville vi inte bara ha en vanlig soldat utan en som verkligen ser ut som lundaorginalet Folke "Spuling" Lindh, säger kultursekreterare Linda Ekelund.

Upphovsmannen Per Åhlin kontaktades, för konsultation som i sin tur ville ha just Anders Hellström.

– Jag har ju jobbat med själva museet tidigare och är både scenograf och konstnär, och det var mycket svårt att bilda sig en uppfattning bara på de små fotografier jag hade att gå efter. Jag har ju inte träffat honom personligen, säger Anders Hellström. Bland annat har Anders utgått efter Folke Lindhs näsa som finns avgjuten på Nasoteket i Lund. Sedan så har Per Åhlin gett feedback under arbetets gång.

– Örsnibbarna såg inte rätt ut från början så de fick jag fila lite på, säger Anders med ett smil.

På kommunen är man helnöjda med resultatet.

– Han är så fin, utbrister Linda Ekelund glatt.

Under dagen har Hemiek Jablomski och Lukasz Kapusta murat upp delarna, vilket gick i överraskande snabb takt. Nu ska Spuling täckas för tills dess att slutfinishen är gjord.

– Han ska bli lite "skitigare" och stuprännan ska målas dit, säger Anders Hellström.

Man hoppas förstås att Spuling ska slippa ondsinta attacker i fortsättningen.

– Det är ju inte snällt att ge sig på de som är mindre än man själv, säger Linda Ekelund.

Folke Lindh var känd för att vara en svensk Buster Keaton. Den sistnämnde fick på grund av sitt pokerfejs smeknamnet stenansiktet. Så cirkeln är med andra ord sluten.

Finns det något hopp att man kommer att hitta Spulings inspelade orginalskratt i framtiden?

– Vi vet inte ens om ryktet är sant, än mindre vem som startade det, men vi ger inte upp hoppet, säger Linda Ekelund.

Jenni Dahlgren
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.