Annons

Het sommar för museerna

Regnet skrämde bort många turister från Tomelilla, men för Hasse & Tagemuseet och Tomelilla konsthall var det en het sommar.
Tomelilla • Publicerad 10 september 2011

Vänföreningen som tog över Hasse & Tagemuseet inför årets säsong pratar om en rekordsommar.

– Vi har haft en otrolig sommar. Vi har slitit som djur, men det har varit roligt, säger Susann Bönnemark, verksamhetsledare på museet.

Annons

Museet har öppet i ytterligare drygt sju veckor så det går inte att summera årets säsong än. Men under semestermånaden juli betalade 3 367 besökare entré för att komma in i museet.

I juli förra lockade museet 1 600 besökare. Siffran för hela 2010 var 4 700.

– Vi hade bra besökssiffror även när det var bra väder i början av månaden, men de blev inte sämre när regnet kom, säger Susann Bönnemark.

– Vi hade upp till tre timmars väntetid i juli för de som inte hade bokat.

Hasse Alfredsons 80-årsdag, de utökade öppettiderna och caféet har också bidragit.

– Jag tror att satsningen på både café och museum är bra. Även när du behöver vänta finns här något att göra, säger Susann Brönnemark.

Även om de flesta besökarna är lite äldre finns det en yngre publik.

– Museet är väldigt barnvänligt. Även om man inte har en aning om vilka Hasse & Tage var har man en rolig stund, säger Magnus Ingvarsson, en av fem guider som arbetat på museet i sommar.

Även Tomelilla konsthall lockade många besökare. Under de tre sommarmånaderna juni, juli och augusti kom 8 500 personer till utställningarna. Konsthallen är redan uppe i lika många besökare som under hela förra året.

5 000 av besökarna kom i juli, 3 000 fler än förra året. Samarbetet med andra museer i sydöstra Skåne, Ulf Trotzig-utställningen och vädret är tre förklaringar.

– Vi är nöjda. Det har varit perfekt väder för oss i sommar, säger Kristin Svensson, enhetschef för kultur och bibliotek i Tomelilla kommun.

Maria Sällberg
Per Nilsson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons