Annons

Hö, smör och tvätt när gården bjuder till fest

Kärna smör, hässja hö och tvätta linne var programpunkter när Bondrumsgårdens dag levandegjorde en arbetsdag på den skånska 1700-talsgården.
Bondrum. • Publicerad 1 juli 2018 • Uppdaterad 7 oktober 2018
Jan Tillberg höstar och slår med lie.Foto: Mark Hanlon

Solen skiner på hästen som drar kärran ute på ängen. Besökare hoppar upp och hjälper engagerat varandra upp på vagnen. Därifrån samlar de upp gräs som blivit höstat med lie och tar det till hässjorna för att det ska kunna bli till hö. Albo Härads hembygdsförening har i årtionden bjudit in allmänheten till 1700-talsgården för Bondrumsgårdens dag, men i år är förstå året då besökarna även kan beskåda eller delta i sysslor som skulle kunna vara utförda när gården var i bruk.

Under dagen fick besökare se hur sysslorna på gården kunde se ut. Här höstar de för att sedan ta det slagna gräset till hässjorna.Foto: Mark Hanlon

– Vi ville levandegöra de sysslor som de gjorde på gården och har fått välja efter de förutsättningar vi har. Vi vet att de hässjade hö och kärnade smör. Vi kan även se att de hade mycket textil vilket betyder mycket tvätt, säger André Sahlin, guide på Bondrumsgården.

Frida Thörngren Gustavsson hjälper Eva Nilsson med att tvätta tyger.Foto: Mark Hanlon
Annons

Under dagen kunde besökare därför se på hur man separerar mjölk, tvättar med filebräda och sätter hö på olika typer av hässjor från olika delar av Skåne. Många var iklädda i tidsenliga kläder. Utöver sysslorna fanns flertalet hantverkare på plats för att ställa ut eller sälja sina verk. Therese Svensson har varit med på Bondrumsgårdens dag under många år med sin skånska knyppling.

– Knyppling på skånskt vis innebär att det görs på frihand. Det är roligt att visa upp det här eftersom det inte finns många som kan den här tekniken, säger hon.

Bondrumsgårdens dag invigs.Foto: Mark Hanlon

Bondrumsgårdens dag är en av fyra årstidsdagar som gården kommer att arrangera framöver. Liknande dagens tillställning kommer besökare på höstens arrangemang att få prova på säsongsbestämda sysslor.

– Till hösten ska de försöka göra potatismjöl och mala lite, säger Eva Nilsson

André Sahlin lägger till.

– Det kommer att bli en del lagring och konservering av mat.

På innegården kunde besökare bland annat smaka på nykärnat smör. ”Jag har stått här i en halvtimme nu och kärnat”, säger Kerstin Tillström. Hon och Carina Almedal kärnar eget smör med mjölk från en närliggande gård.Foto: Mark Hanlon

På den kullerstensbelagda gården tittar besökare på hantverket till ljudet av spelmannens dragspelsmusik. Liksom tidigare år är bostadshuset öppet för de som är nyfikna på hur ett 1700-tals hem kunde se ut. En av besökarna var tioåriga Frida Thörngren Gustavsson som testade att tvätta med filebräda, en gammal sorts tvättbräda.

– Det är inte så svårt men det blir heller inte så rent, säger hon.

En av arrangörerna, Eva Nilsson, håller inte med.

– Det är ett tungt jobb att tvätta med filebräda. Men barnen verkar ha haft roligt här, de har knappt lämnat baljan. Jag har knappt själv behövt arbeta, skrattar hon.

Andrea Huberyc
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons