Annons

Höjd skatt efter prisökning

I Tomelilla ökar tax-eringsvärdena med 57 procent, enligt en ny prognos. Det är den största ökningen i hela landet.
Tomelilla • Publicerad 17 maj 2005

De ökande huspriserna i Tomelilla som YA rapporterat om får också genomslag på taxerings-värdena nästa år, och i förlängningen villaskatten.

– Det har sålts en del hus i Tomelilla till höga priser. Det påverkar alla husägares taxeringsvärden, säger Jens Bjöörn, informationschef på Villaägarnas riksförbund.

Annons

Det ökande intresset för hus på Österlen bidrar till ökningen, enligt Jens Bjöörn. Villaägarnas riksförbund har gjort prognosen i samarbete med SCB, Statistiska centralbyrån.

Enligt prognosen förväntas taxeringsvärdena i hela landet öka med 25 procent nästa år. Det finns dock en dämpningsregel som gör att höjda taxeringsvärden inte får fullt genomslag på fastighets-skatten förrän det tredje året. De nya taxeringsvärdena grundar sig på husförsäljningar under perioden 2001"2004.

Nu är huspriserna relativt låga iTomelilla. Så det finns invånare i andra kommuner som rent ekonomiskt drabbas hårdare av den höjda fastighetsskatten.

Men Jens Bjöörn påpekar att för barnfamiljer och äldre, som kanske bott länge i sitt hus, kan ändå en höjning bli kännbar. Som ett exempel tar Jens Bjöörn en villa med ett taxeringsvärde på 323 000 kronor, genomsnittet för ett hus i Tomelilla kommun under perioden 2003"2005.

Perioden 2006"2008 beräknas den genomsnittliga taxteringsvärdet efter den 57-procentiga höjningen vara 506 000 kronor.

Utslaget på tre år blir höjningen av fastighetsskatten 3 740 kronor. Fastighetsskatten är en procent av taxeringsvärdet.

Som en jämförelse kan man ta en villa för en miljon kronor som har en fastighetsskatt på 10 000 kronor om året. I Tomelilla skulle familjen i miljonvillan få 5 700 kronor mindre om året att röra sig med när taxreringsvärdena efter tre år fullt ut får genomslag på skatten. I hela landet är dock bilden lite splittrad. Det finns regioner där taxeringsvärdena sjunker. I Göteborgsregionen och Malmöregionen stiger dock priserna mer än genomsnittet.

På vissa håll driver fritidshus-köparna upp taxeringsvärdena, exempelvis på Gotland eller i Bohuslän. Ökningen av taxeringsvärdet är också betydligt högre i Simrishamn, 45 procent, än i den genomsittiga kommunen.

Ulf Mårtensson

0417-125 86

ulf.martensson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons