Hon efterlyser handikapparkering

Helle Christensen som bor i Brösarp är gravt rörelsehindrad på grund av MS. Trots sitt handikapp klarar Helle vardagslivet ganska bra. Men det finns ett stort problem som hon brottats med länge och det är avsaknaden av en handikapparkering vid bussterminalen i Brösarp.
Tomelilla • Publicerad 10 januari 2012
Det är inte lätt att heta Helle Christensen och vara beroende av en rullstol när vägen består av lera. En asfalterad gång ner till busshållplatsen står högt på Helles önskelista.Foto: Christian Andersson
Det är inte lätt att heta Helle Christensen och vara beroende av en rullstol när vägen består av lera. En asfalterad gång ner till busshållplatsen står högt på Helles önskelista.Foto: Christian AnderssonFoto: Christian Andersson
Helle Christensen i Brösarp tycker det är svagt att ingen tänkte på att det behövs en handikapparkering i anslutning till bussterminalen. Den närmaste parkeringen är på andra sidan vägen bakom Vägstationen.
Helle Christensen i Brösarp tycker det är svagt att ingen tänkte på att det behövs en handikapparkering i anslutning till bussterminalen. Den närmaste parkeringen är på andra sidan vägen bakom Vägstationen.Foto: 

Hade det funnits en sådan skulle hon på egen hand kunna ta bussen vidare till exempelvis Ystad eller Kristianstad. Nu måste hon ha hjälp för att ta sig från sin parkerade bil som hon tvingas ställa på Brinkehems personalparkering.

– Jag får ju egentligen inte stå på deras personalparkering som är till för just personal och besökare. Jag klarar inte heller att själv ta mig upp för backen därifrån med min rullstol. Dessutom måste jag upp för en trottoarkant som är omöjliga att klara med rullstolen. Jag förstår inte varför ingen tänkt på att asfaltera för rullstol och rullator när de asfalterade vid busshållplatsen.

För att på egen hand kunna ta bussen önskar sig Helle också en asfalterad gångstig mellan Brinkehems parkering och busshållplatsen, något som skulle underlätta för alla resenärer.

De som nu tar genvägen genom buskarna, vilket många gör eftersom det är den närmaste vägen, kan räkna med mycket lera under skorna.

– Som vi har kämpat för att få igenom Helles önskemål, säger Byagillets ordförande Gunbritt Johansson.

– En handikappskyltad parkeringsficka kan relativt lätt ordnas på den övre parkeringsplatsen. Det är Brinkehems mark, alltså kommunens. Hur svårt kan det vara och hur länge ska hon behöva vänta? Givetvis behöver Helle för att kunna använda en handikapparkering också ett parkeringstillstånd. Men det kan ju inte vara några problem. Vi pratar om en ung kvinna som vill vara oberoende.

Helle har ett antal gånger varit i kontakt med ansvariga på både kommunen, Trafikverket och Skånetrafiken utan att det hänt något.

YA har utan framgång sökt flera tjänstemän på kommunen. Den enda som var anträffbar var Bengt Alm, stadsarkitekt.

– Det borde finnas en handikapparkering, säger han. Marken tillhör Brinkehem men vad som bestämdes vid projekteringen av hållplatsen har jag ingen kännedom om.

Gun Inger Eriksson är handikappkonsulent i Tomelilla och hon har jobbat med ärendet och träffat representanter från både Skånetrafiken och Trafikverket.

– Ärendet ligger nu hos Trafikverket, säger hon. Jag väntar på besked därifrån. Vi har tittat på olika lösningar. Ett problem vi har är den branta backen ner till busstationen. Jag ska ringa Trafikverket och höra hur långt de kommit.

På Skånetrafiken säger den pressansvariga att handikapparkeringen är kommunens ansvar.

Ann-Louise Olander
Lollo Bark
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.