Annons

Hon slutar som vigselförättare

Lördagens vigsel på Krono-valls slott var ett i raden av de bröllop som Anne-Maj Råberg bevittnat. Som borgerlig vigselförrättare är det hon som ska svara för att allt går rätt till enligt formalia och samtidigt se till att det blir den fina stund som brudparet önskar. Nu drar hon sig tillbaka.
Tomelilla • Publicerad 11 augusti 2014
Lördagens vigsel hölls på såväl svenska som engelska. Bruden kommer från Närlinge i norra Skåne och brudgummen från Sydney, Australien, där brudparet även är bosatt.
Lördagens vigsel hölls på såväl svenska som engelska. Bruden kommer från Närlinge i norra Skåne och brudgummen från Sydney, Australien, där brudparet även är bosatt.Foto: Foto: Hanna F.Ellborg
Vigselförrättaren Anne-Maj Råberg väntar på att regnet ska sluta så att brudparet kan komma ut i parken och vigas. Den här gången tvingade dock vädrets makter bröllopsgästerna inomhus.
Vigselförrättaren Anne-Maj Råberg väntar på att regnet ska sluta så att brudparet kan komma ut i parken och vigas. Den här gången tvingade dock vädrets makter bröllopsgästerna inomhus.Foto: Foto: Hanna F.Ellborg

För sju år sedan, 2007, fick Anne-Maj Råberg frågan om hon kunde tänka sig vara borgerlig vigselförrättare i Tomelilla kommun där hon var social- demokratisk fritidspolitiker. Hon tackade ja till uppdraget utan att veta så mycket om det.

– Det är ofta de politiska partierna som föreslår namn, men man behöver inte vara politiker för att av länsstyrelsen utses till borglig vigselförrättare.

Annons

Efter sju år har Anne-Maj Råberg vigt runt 100 brudpar. De allra flesta vigslar sker sommartid och utomhus. Nyligen vigde hon ett par mitt ute i skogen. Gästarna fick ta sig dit till fots och sedan anlände brudparet med häst och vagn. En gång stod vigseln i Sandhammarens fyr. Ganska många vill vigas på stranden.

– Många tror att borgerliga vigslar tar två minuter och sedan är man ute ur rådhuset igen. Men så är det inte längre.

Pesonliga vigslar

Efterfrågan på personlig utformade vigslar blir allt vanligare. Anne-Maj Råberg har med åren skaffat en liten bank med välkomsttal och vackra dikter att läsa. En liten del av ceremonin utgörs av de själva vigselordningen för att denna ska vara rättsligt bindande.

I lördags var det en riktigt hektisk dag för Anne-Maj Råberg. Klockan 15 hade hon ett bröllop i Maglehem. Så snart det var klart var det till att sätta sig i bilen och så snabbt det gick åka till Kronovall.

Där väntade brudparet Antoine Waugh och Anna Truedsson, och deras 90 gäster. Paret är bosatta i Australien och träffades för ett antal år sedan då Anna var på en långresa. Hon kommer från Närlinge utanför Vinslöv och ville gärna gifta sig hemma i Skåne. Allt var planerat för ett utomhusbröllop men i sista stund måste gästerna rusa tillbaka in på slottet till följd av ösregnet.

Anne-Maj Råberg menar att den händelsen gjorde att vigselakten blev mer avspänd.

– Många av killarna var ju helt genomblöta och måste ta av sig kavajerna. Det blev en riktigt trevlig stämning när vi stod tätt i rummet där de vigdes. Vigseln hölls på både svenska och engelska eftersom brudgummen kommer från Australien.

”Ett hedersuppdrag”

För den tidigare sjuksköterskan och vårdläraren Anne-Maj Rpberg har de borgerliga vigslarna varit trevliga inslag i hennes liv.

Annons

– Men förra sommaren kände jag att det var lite mycket. Sommaren blir väldigt splittrad och det är många som gifter sig under sommaren och särskilt i augusti som anses vara en månad med bra väder.

Det är kostnadsfritt att gifta sig borgerligt. För vigselförrättaren erbjuds en ganska knaper ersättning.

– Man får se det som ett hedersuppdrag. Jag får 110 kronor i ersättning för varje vigsel. Har jag två samma dag blir det 90 kronor per vigsel. I fjor hade jag runt 20 vigslar och när skatten var betald hade jag 1 300 kronor i handen. Utöver det får jag körersättning för bil.

Anne-Maj Råberg viger de allra flesta brudparen på lördagar. I många kommuner arbetar vigselförrättarna inte på lördagar under sommaren.

– Det är ju på en lördag man vill gifta sig. Jag vet att jag lägger ned tid på förberedelserna. För mycket egentligen, men jag vill att det ska vara en fin upplevelse för brudparet.

INTERNAL INTERNAL
Maria Persson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons