Hyresrabatt för unga tas bort

Kommunala bostadsbolaget Österlenhem slopar vid årsskiftet hyresrabatterna för ungdomar. Under året har bolagets hyresgäster fått tio procent reduktion på hyran ända tills det att de fyllt 25 år. Under fjoråret var ungdomsrabatten så hög som 25 procent.
Tomelilla • Publicerad 25 september 2002

- Men nu har vi inte råd att ge rabatter, säger Pehr Carlberg, vd för Österlenhem. En ökade efterfrågan på lägenheter i kommunen, och ett allmänt bättre hyresläge för Österlenhem, bidrar också till att rabatterna slopas. För närvarande har Österlenhem bara 19 lediga lägenheter. Nästa år kalkylerar Österlenhem med att få en viss utflyttning på grund av att vissa studenter som är hyresgäster lämnar kommunen. - Vi räknar med att ha i genomsnitt 40 lediga lägenheter nästa år, säger Pehr Carlberg. På grund av in- och utflyttning måste bostadsbolaget ha en viss andel lediga lägenheter, enligt Carlberg. Bostadsbolaget kommer även nästa år att behöva ett tillskott från kommunen. Kommunens budgetberedning räknar med att skjuta till 1,8 miljoner kronor. Det är pengar som behövs för att Österlenhem ska kunna amortera på sina lån. En stor utgift för bostadsbolaget är underhåll. Sju miljoner kronor satsas nästa år på underhåll. Det skulle egentligen ha krävts mer pengar till underhåll, enligt Pehr Carlberg, men då hade bostadsbolagets ekonomi belastats alltför mycket.

Helena Blendberg helena.blendberg@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.