Annons

I österled... ligger gatorna kvällsöde...

Ute är det mörkt och kallt. Gatorna ligger kvällsöde i Lunnarp. Men i fritidslokalen vid idrottsplatsen samlas byns unga.
Tomelilla • Publicerad 24 januari 2005

Genom de upplysta fönstren ser vi att det är full aktivitet vid pingisbordet. Och inne i ett angränsande rum spelar Mailida Jönsson och Albin Sazic flipper.

Det är härligt att se hur de yngre får vara med och leka. Så är det kanske i en liten by därdet krävs att alla är med om det ska gå att spela fotboll eller leka gömme.

Annons

Fast så här års är det andra aktiviteter som lockar.

Det är Lunnarps BK som håller igång fritidslokalen på tisdagskvällarna. Den är en populär samlingspunkt i byn.

– Jag kommer hit för attträffa kompisar, berättar Pernilla Jansson.

Hon bor i Östra Ingelstad. Hon har följt med en kompis hem efter skolan, och får sedan skjuts hem av pappa som hämtar när lokalen stänger. Anton Järild och Andreas Maguire spelar pingis och tycker också att det är roligt mett ett ställe att träffas på. De flesta den här kvällen går i samma klass i skolan i Smedstorp och är tio-elva år gamla.

Killarna och några kompisar spelar ett par omgångar rundpingis. Det är tryggt att konstatera att reglerna inte har förändrats på 35 år.

Var de lite äldre ungdomarna i byn är denna kväll är oklart.

–De är väl hemma, säger Christian Andersson som är 13.

Föräldrarna i föreningen ställer upp så att lokalen kan vara öppen. Här säljs också godis. Eftersom byn inte har någon affär, händer det att de vuxna också tittar in och köper lite i kiosken, berättar Anna Sonesson, en av föräldrarna.

Hon har sambon Roland Lundh och barnen Ellen och Simon med sig. För dem är lokalen en verklig familjeangelägenhet. På måndagar och torsdagar använder Kverrestads skytteförening lokalerna. Och på onsdagar kan man köraradiostyrda bilar här. Så visst finns det en del att göra i byn.

– Vi har pratat om att hålla öppet på fredagarna också, berättar Leif Jönsson, en annan förälder.

Annons

Det hade säkert varit välkommet. När YA samlar en liten ungdomspanel från Lunnarp verkar det som om de flestatrivs i byn. Men det betyder inte att de ska stanna här hela livet.

– Jag tror att man flyttar härifrån när man blir lite äldre, kanske till Malmö. Men sedan kanske men flyttartillbaka igen, funderar Anton Järild.

Ulf Mårtensson

0417-125 86

ulf.martensson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons