Igenfylld damm rör upp känslor

"Diktatoriskt" tycker byagillet i Brösarp om Österlenhems ombyggnad av en damm i Brösarp. Österlenhems vd å sin sida anser inte att företaget har någon anledning att lyssna på byagillet.
Tomelilla • Publicerad 3 oktober 2007
Malte Andersson och Leif Richard, ordförande respektive kassör i Brösarps byagille, vid den nya och betydligt mindre dammen vid Körsbärsvägen. Bild: Thorsten Persson
Malte Andersson och Leif Richard, ordförande respektive kassör i Brösarps byagille, vid den nya och betydligt mindre dammen vid Körsbärsvägen. Bild: Thorsten PerssonFoto: 

Sedan i somras har en allt mer irriterad korrespondens gått mellan Brösarps byagille och Österlenhem.

Ämnet är dammen på Nyhemsområdet i Brösarp, som fyllts igen och ersatts av en liten vattenspegel och en blivande gräsmatta.

"Brösarps byagille fördröjer ombyggnad av damm", skriver Österlenhems vd Pehr Carlberg i rubriken till sitt inlägg i det senaste numret av kommunens tidning Gladan.

Bakgrunden var ett mejl där byagillet krävde att den påbörjade ombyggnaden av dammen skulle avbrytas tills Österlenhems styrelse tagit ställning. Pehr Carlbergs inlägg har nu fått byagillets styrelse att ilskna till än mer. Ordförande och kassör har skrivit till kommunalrådet Kristina Jönsson (m) som man vill ska agera i frågan. Enligt byagillet har Pehr Carlberg agerat närmast diktatoriskt.

– Sättet som Österlenhem genomfört det här på är emot kommunens eget utvecklingsprogram. Där betonas öppenhet och medborgarnas inflytande, säger byagillets ordförande Malte Andersson.

Och Pehr Carlbergs artikel i kommuntidningen ser byagillet enligt brevet som ett påhopp på byagillet och Malte Andersson.

– Det är att hänga ut byagillet. Vi har funderat på att begära att få in ett genmäle men det är ju tre månader tills nästa nummer av Gladan, säger kassören Leif Richard som själv är bosatt i området.

Han har också samlat in namnunderskrifter för ett återställande av dammen – något som omkring 95 procent av hyresgästerna enligt Leif Richard stödde.

– Men nu är det knappt själva igenfyllnaden av dammen som är det värsta utan sättet som det hela genomförts. Hade man gått ut och informerat i förväg och fört en dialog hade det kunnat bli helt annorlunda. Men vi känner oss överkörda, säger Leif Richard. Det var strax före midsommar som Österlenhem påbörjade arbetet med att fylla igen dammen, som anlades i samband med att området kom till för dryga femton år sedan. Från Österlenhems sida har man i brev till byagillet och i artikeln i Gladan motiverat igenfyllnaden med att dammen på senare år börjat sina och behövt fyllas på med stora mängder vatten.

Att försöka täta dammen och återställa den till sitt tidigare skick såg man från Österlenhems sida inte som en varaktig lösning, säger Pehr Carlberg.

– Dessutom var dammen så pass djup att den faktiskt var rent livsfarlig för barn.

Pehr Carlberg har ingen förståelse för byagillets åsikt att de borde tillfrågats när det gällde dammen.

– Byagillet har vi ingen anledning att rådfråga. Det är i så fall hyresgästerna som ska tillfrågas. Och det har vi gjort när det gällt större förändringar, till exempel bytet av värmesystem. Då kontaktade vi hyresgästföreningen. Men i det här fallet tyckte vi inte att det var en så stor sak att vi behövde gå ut i förväg.

Ulrika Wangel

0417-125 86

ulrika.wangel@ystadsallehanda.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.