Ilska och oro på möte om gas

Det blev ett stundtals upprört samrådsmöte om planerna på biogasproduktion vid Everöds gård – planer som inte uppskattas av grannarna.
Tomelilla • Publicerad 18 september 2014
Marita Linné från BioMil, Mikael Lantz från Biogas sydöstra Skåne och Björn Goffeng (BioMil) fick ta emot många kritiska frågor och synpunkter under mötet.
Marita Linné från BioMil, Mikael Lantz från Biogas sydöstra Skåne och Björn Goffeng (BioMil) fick ta emot många kritiska frågor och synpunkter under mötet.Foto: Foto: Sprisse Nilsson

Varför har man inte utrett andra alternativ? Och hur blir det med lukten med tanke på att flera anläggningar på andra håll haft problem med det? Frågorna till Biogas sydöstra Skåne AB:s representanter och konsulter, och till de politiker som var på plats var många, när det i tisdags hölls samrådsmöte om biogasföretagets planer sydväst om Everöds gård. Ett femtiotal åhörare fyllde salen i kulturhuset.

Att de närboende överlag inte alls uppskattar tanken på att få Sveriges största biogasanläggning som granne framgick med all tydlighet. De oroliga grannarna ställde frågor om både planerings- och tillståndsprocessen och om själva anläggningen – som för de närmast boende kommer att förändra omgivningen rejält.

– Det här blir ju som ett nytt industriområde, sa en av åhörarna.

Dålig lukt i Skövde

Att det inte är så enkelt som att en biogasanläggning alltid är välfungerande och närmast luktfri hade många deltagare luskat fram själva – i till exempel Skövde har det tagit lång tid att få bukt med dålig lukt.

Marita Linné från företaget BioMil, som sköter tillståndsansökan och miljökonsekvensbeskrivning, sa att ingen kan garantera att det aldrig luktar om en biogasanläggning och berättade om åtgärder som ventilation, slutna system och driftrutiner som ska hindra luktproblem.

Fast förklaringen att andra anläggningar som haft eller har luktproblem inte går att jämföra med den som planeras i Everöd verkade inte inge något större förtroende i publiken.

När frågor och synpunkter blev mer upprörda ställde sig Biogas Sydöstra Skånes vd Kurt Lekås upp och sa att man från företagets sida vill bygga en bra anläggning och vara en god granne. Men det göt måttligt med olja på vågorna: ”Bygg du vid din egen bostad” löd en kommentar. Och Tomelillas politiker fick sig också en känga för hanteringen av ärendet hittills.

Kring tio lastbilar

Trafiken togs också upp. Det kan bli kring tio lastbilar per timme till och från anläggningen dagtid för transporterna av gödsel in och biogödsel ut, och bilarna måste svänga in och ut på en 90-sträcka. Att bygga anläggningen i skogarna i norr som åhörare föreslog skulle inte bli lönsamt, förklarade arrangörerna.

Under mötet lovade arrangörerna att på www.bioagassydostraskane lägga ut information om den formella hanteringen av planering och tillstånd, och hur det arbetet ska gå vidare – något det inte lär göra utan ytterligare kritik från grannarna.

Taner Caliskan
Ulrika Wangel
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.