Annons

Inga utsvävningar med maxtaxa

Pensionärerna får även i fortsättningen vända på Det är nu ett halvår sedan Tomelilla kommun införde maxtaxa inom äldre och handikappomsorgen. Men vad betyder egentligen maxtaxan för den enskilde och för kommunen.
Tomelilla • Publicerad 7 mars 2003

- För kommunens del blir det, trots kompensation från staten, helt klart ett inkomstbortfall, säger Tomas Wald, ekonom på äldreomsorgen. Men det är för tidigt att dra några riktiga slutsatser efter bara sex månader. Efter ett år vet vi. Men självklart kan jag kalkylera och då skulle det röra sig om ett inkomstbortfall på mellan 1 och 1,2 miljoner kronor det här året år. Att det trots statlig kompensation blir en förlust för kommunen beror på att Tomelilla, i förhållande till många andra kommuner, redan innan maxtaxan hade höga avgifter för äldre och handikappade. Och det beror på att Tomelillaborna har i jämförelse ganska låga inkomster, vilket betyder att det inte kommer in så mycket skattepengar till kommunen. Därtill kommer att Tomelilla kommun har en större andel äldre än många andra kommuner. Alltså fler som behöver vård och omsorg. Och för att få ekvationen att gå ihop måste kommunen ta ut högre avgifter. Maxtaxan, som nu gäller, sätter gränser för vad kommunen får ta ut i avgift från den enskilde, ett så kallat avgiftsutrymme. Avgifter för hemtjänst och kommunal hälso- och sjukvård får inte överstiga 1 544 kronor eller vara högre av det som finns kvar av inkomsterna (pensioner, ränteinkomster, bostadsbidrag m.m) när hyran och förbehållsbeloppet dragits av. Förbehållsbeloppet är de pengar man har rätt att behålla innan avgift för hemtjänst och kommunal hälso- och sjukvård tas ut. I förbehållsbeloppet ingår kostnad för mat med 1 200 kronor per månad. Om en person bor på särskilt boende och får alla sina måltider på boendet tar kommunen ut en kostnad på 2?100 kronor för maten. Men då höjs istället förbehållsbeloppet med 900 kronor till 5?062. Förbehållsbeloppet i normala fall är 4?162 kronor för en ensamstående och 3?487 kronor vardera för par. Avgifterna räknas ut på den inkomst personen har efter skatt. Och till inkomst räknas pension, lön och näringsverksamhet. Räntor, skattefria stipendier och ersättning från avtalsgrupplivförsäkringar, bostadstillägg och annan inkomst. Handikappersättning räknas inte som beskattningsbar inkomst. Och avgiften till kommunen påverkas inte av förmögenhet eller förmögenhetsskatt.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons