Ingen spelning utan "Var ska vi sova i natt"

Sedan urminnes tider har ungdomar dragit till Tingvalla för att dansa och ha kul på Trettondagsafton. Det är en tradition som de nya ägarna, Tobias Ekman och Philip Liedberg, vill värna om.
Tomelilla • Publicerad 5 januari 2012
Lars Lunkan Lundgren är mannen som oftast skriver låtarna till bandet. Numera behöver killarna inte repa så mycket tillsammans eftersom de känner varandra både utan och innan. Det räcker oftast med sound check för att få låtarna att sitta.
Lars Lunkan Lundgren är mannen som oftast skriver låtarna till bandet. Numera behöver killarna inte repa så mycket tillsammans eftersom de känner varandra både utan och innan. Det räcker oftast med sound check för att få låtarna att sitta.Foto: 
Philip Liedeberg, Pex Svensson och Tobias Ekman förbereder sig för kvällens danstillställning med Perikles som lockbete. Och om vi hinner sätta den så kanske vi spelar "Röda läppar" avslöjar Pex.
Philip Liedeberg, Pex Svensson och Tobias Ekman förbereder sig för kvällens danstillställning med Perikles som lockbete. Och om vi hinner sätta den så kanske vi spelar "Röda läppar" avslöjar Pex.Foto: Bass Nilsson

– Och vi har naturligtvis tagit hit publikens favoritband Perikles och DJ:n Fredde de Ville som kommer att dela stora scenen under kvällen, berättar Tobias Ekman som hittills är mycket nöjd med de arrangemang han och Philip stått för. När vi tog över var tanken "Vi måste bevara Tingvalla" men vi hade inga planer på att själva driva verksamheten.

Perikles som blivit Tingvallas "husband" kallar sig idag för ett dans-partyband. De spelar både egna låtar och covers, det är lite publiken som avgör. Med åren har killarna i bandet lärt sig läsa publiken och vet hur de ska "bygga upp" kvällen och inte tappa tempo. Och i kväll kommer musiken gå nonstop eftersom Fredde de Ville tar över när Perikles tar paus.

Bandet avslutar alltid med att varva ner och en omtyckt låt i det sammanhanget är I natt jag drömde med lite omgjord text. Istället för "reste sig och sa" är Perikles tappning "satte sig och sa" och då sätter sig alla ner på dansgolvet en stund.

– Som sista låt spelar vi Du gamla du fria och det var faktiskt vi som började med det. Sen har Lasse Stefantz och Arvingarna tagit efter. För oss är det viktigt att göra kvällen tillsammans med publiken, fortsätter Pex. Alla ska helst ha ett leende på läpparna. Vi vill ha en relation med vår publik. Och jag kan väl avslöja att Tingvalla är stället i vårt hjärta. Det märks också att den publik som kommer hit är stolt över sitt danspalats som trots sin ålder är ovanligt fräscht.

Killarna i Perikles och även Philip och Tobias tycker att Tingvallas publik sköter sig bra. Om det skulle bli bråk på dansgolvet slutar bandet direkt att spela och vakterna tar hand om bråkstakarna.

– Vi har inga problem här inne, säger Tobias. Det är utanför det kan hetta till ibland. Men det är oftast bagateller.

Pex, som var med och drog igång Perikles för att ha något att göra på fritiden, var själv trogen dansgäst på Tingvallas söndagsdanser på 70-talet.

– Vi spelade själva på fredagar och lördagar och så gick vi hit och dansade på söndagar, säger han. Då var vi inte musiker på heltid utan hade andra jobb också. Det var först 1980 vi satsade helt på musiken.

Det fanns en tid då Perikles mer eller mindre var landsförvisade från Skåne. Publiken svek och tyckte att bandet spelade för modernt.

– Det var en period mellan 1982-1992, säger Pex. Det var först när vi gjorde en brygga mellan mogendans och disko som ställena här ner började ringa oss igen. Då ville den skånska publiken ha partyband, inte det strukturerade dansen med två snabb och två lugna låtar.

Nu är det tempo, tempo som gäller på dansgolven men det finns vissa låtar som är ett måste för Perikles och som publiken kräver och det är Var ska vi sova i natt och Turning torso. Likaså vill de ha ett par tryckare när kvällen lider mot slut.

– På min tid var det minst en halv timmes tryckare, säger Tobias. Och det behövdes så man hade en chans att välja.

Tingvalla rymmer 2?500 gäster. För närvarande kan Philip och Tobias inte hyra ut lokalerna till mindre tillställningar eftersom uppvärmningen av lokalerna kostar så mycket. Allt överskott de nya ägarna fått in har gått till uppvärmning.

– Små arrangemang funkar inte, säger Tobias och Philip. Det får bli tillställningar med kombinerat mat, dryck och dans. Och så inte för ofta. Nästa gång blir till påsk och självklart med Perikles på scen. Därefter är det Sommarnatta som vi ska satsa stort på.

Medlemmar i bandet är Pex Svensson - bas, sång var med och startade Perikles 1974. Det var också Jan Wellbo - sång, keyboard och Anders Olsson - sång, gitarr, keyboard. Lars Lundgren, sång, gitarr, keyboard kom med 1989 och Joakim Sellin - sång och trummor blev medlem i bandet 2008.

Ann-Louise Olander
Lollo Bark
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.