Annons

Internetfusk allt vanligare i skolorna

När pressen i skolan blir för stor, kan det vara lätt att ta till genvägar. Då kan internet bli en enkel lösning för den som är ute i sista minuten. Att elever fuskar med uppsatser och recensioner blir allt vanligare.
Tomelilla • Publicerad 6 mars 2003

Lärare märker allt oftare att eleverna inte skrivit sina arbeten själva. Via internet kan man ladda ner färdiga arbeten om nästan vad som helst. Men det är inte alltid det lönar sig att fuska. På Kastanjeskolan har lärarna börjat att kontrollera elevernas arbeten och uppsatser, innan de sätter betyg. Marianne Lundgren, som är svensklärare på Kastanjeskolan, är noga med att gå igenom elevernas arbeten. - Jag hinner givetvis inte kolla allt jag får in, men om jag misstänker att eleven inte har skrivit arbetet själv gör jag det direkt, säger Marianne Lundgren. Det är inte särskilt svårt att ta reda på om en uppsats är kopierad. Det finns särskilda program, där det räcker att skriva av en mening från ett elevarbete för att kunna spåra källan. - Man märker ganska tydligt på språket, när det inte är eleven själv som skrivit arbetet. Man känner ofta eleverna så pass bra, att man vet ungefär hur bra de skriver, säger Marianne Lundgren. YA frågade några elever på skolan om de hade fuskat med nerladdade uppsatser eller om de visste någon som gjort det. - Jag har aldrig kopierat något från internet själv, men jag vet kompisar som har gjort det. Det är ju väldigt lätt att hitta färdiga arbeten där, men jag hade tyckt att det hade känts fel att göra så, säger Emma Larsson som går i åttan. Andres Stridsberg är svensklärare på gymnasiet i Ystad. Han tycker att kopieringen från internet är ett ganska stort problem. - Jag kollar alltid, om jag tycker att en text är lite för avancerad skriven. Det tar tyvärr mycket längre tid, innan eleverna får tillbaka sina arbeten, säger han. Men förutom att det tar lång tid att rätta arbetena, är det ingen större svårighet att hitta sidorna eleven har kopierat. - Numera finns det även andra möjligheter att få tag på färdigt skolmaterial via e-postlistor som går runt på skolorna, säger Anders Stridsberg. Problemet är välkänt bland lärarna. De gör vad de kan för att få eleverna att förstå, att det inte är bra för deras egen del att kopiera andras arbeten. - Jag brukar försöka avskräcka mina elever genom att redan från början berätta, att jag kontrollerar deras källor. Om de nu tagit information från internet, tycker jag att det är helt okej, bara de skriver det bland källorna, säger Anders Stridsberg. Bland eleverna på skolan är det ingen hemlighet att fusket pågår. - Ja, det är många som inte orkar göra arbetet själv utan laddar ner från internet. Det är ju ett enkelt sätt om man vill göra det lätt för sej, säger en 18-årig tjej som nu går sista året på skolan. - Jag har faktiskt själv gjort det nån gång, när jag inte har haft tillräckligt med tid, erkänner hon. Text: Anna Ingvarsson (praktikant)

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons