Intresserade bjuds på IT-kväll i Brösarp

För några veckor sedan kopplades Brösarp upp till bredbandsnätet. Nu vill det lokala IT-rådet ta ett kraftsprång ut i cyberrymden och hälsar alla intresserade välkomna till en IT-kväll nu på måndag i det gamla tingshuset vid gästis.
Tomelilla • Publicerad 9 februari 2002

- Bredband är till för kommunikation. Och kommunikation är nödvändig för att vi ska kunna bo och verka här i Brösarp. Därför är det viktigt med IT, säger Ingalill Thorsell, ledamot i det lokala IT-rådet. Hon är själv ett talande exempel. Hon driver Drakamöllans konferenscenter och arbetar samtidigt som konsult med rekrytering av arbetskraft. - Utan datorn hade jag inte kunnat sköta mitt jobb, säger hon. Hittills har dock bara fem privatpersoner och inget företag anslutit sig till bredbandsnätet i Brösarp, enligt Johan Swensson, VD för Österlen Bredband. Han berättar dock att han också har fått fler intresseanmälningar och tror också att intresset kommer att öka. Det krävs att man har fri sikt till sändaren, som sitter på Telias mast vid idrottsplatsen, för att man ska kunna ansluta sig. Företagare, idrottsföreningar och andra brösarpsbor har under hösten medverkat i IT-rådet. IT-satsningen är ett projekt som stöttas av bland annat Tomelilla kommun och Region Skåne. Syftet är att stimulera och utveckla IT-kunnandet på orter som normalt inte de kommersiella företagen intresserar sig för. Även byagillet är med. - Vi ska värna om traditionen. Men vi får inte blir en museiförening. Vi måste också se framåt, säger Sven Plavén, ålderman i byagillet. När IT-projektet är över vill byagillet fortsätta verksamheten och blir då ett av de säkert fåtaliga byalag i landet som håller sig med en egen IT-sektion. Det finns mycket planerat framöver. Man ska starta kurser, bilda en dataklubb för ungdomar och eventuellt också öppna ett internetkafé. Bara det finns intresse. På IT-kvällen kommer det att finnas uppkopplade datorer och kunnigt folk. Mötet börjar klockan 19.

Anna Maria Erling anna.maria.erling@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.