Annons

Ishallsprojekt avancerar: "Fullt rimligt att bygga i Tomelilla"

Sedan Stiftelsen ishall i Ystad vände sig till Tomelilla kommun för att höra om det finns intresse av en ishall har frågan utretts.
Nu pekas två tänkbara platser ut för var en hall skulle placeras, och samtidigt har man sett över finansieringen:
– Slutsatsen är att det är fullt rimligt att bygga i Tomelilla, säger Thomas Lantz från stiftelsen.
Tomelilla • Publicerad 19 september 2024
Länge försökte Stiftelsen ishall i Ystad, med Thomas Lantz i spetsen, få till ett bygge i Ystad. Men senaste halvåret har blickarna istället riktats mot Tomelilla.
Länge försökte Stiftelsen ishall i Ystad, med Thomas Lantz i spetsen, få till ett bygge i Ystad. Men senaste halvåret har blickarna istället riktats mot Tomelilla.Foto: Mark Nordvall Hanlon

I många år försökte stiftelsen övertyga Ystads politiker om att staden behövde en ishall. Men varje försök föll platt till marken och i våras vände man sig istället till Tomelilla med en förfrågan: Var det tänkbart att istället placera ishallen här?

Thomas Lantz – som är engagerad i Stiftelsen ishall i Ystad sedan många år tillbaka – menar att svaret var avsevärt mer hoppfullt än vad de vant sig vid i kontakt med Ystads politiker och tjänstemän. Även om Tomelilla kommun var tydliga med att de inte själva ville finansiera eller driva en hall, utan bara kunde se över om det finns mark att upplåta.

Annons

– De reaktioner som vi får från tjänstemän och politiker är positiva, sa Thomas Lantz till YA i maj månad.

Sedan dess har frågan utretts vidare.

”Jag vill inte säga mer än att de ligger nära järnvägsstationen, vilket är en bra parameter eftersom vi vill att hallen ska vara lättillgänglig”
Thomas Lantz, Stiftelsen ishall i Ystad

Från stiftelsen sida har man bland annat kartlagt intresset för en ishall, som också kan fungera som eventhall, i sydöstra Skåne. Parallellt har kommunen jobbat på sitt håll med att ta fram ett antal tänkbara platser där en hall skulle kunna byggas.

– I förra veckan gjorde vi en föredragning på kommunstyrelsens arbetsutskott i Tomelilla. Vi presenterade utredningen som pekar på att det är fullt rimliga villkor om vi bestämmer oss för att bygga en hall här, säger Thomas Lantz.

Det är dock ett gigantiskt projekt som kräver avsevärt mer pengar än de 12 miljoner kronor som stiftelsen i dag förfogar över.

– Men i utredningen har vi också börjat kika på finansiella lösningar och enligt mig är det fullt möjligt att bygga en ishall om bara intresset finns.

Ishallsprojektet i Ystad

Har pågått sedan 2006

• 2006 skänkte 83-årige lantbrukaren Karl-Erik Larsson och hans sambo Elsa Svensson aktier för fem miljoner kronor till bygget av en ishall i Ystad. I dag finns runt 12 miljoner kronor i Stiftelsen ishall i Ystad.

• Turerna kring ishallsbygge har varit många. Än har Ystad tittat på möjligheten att bygga tillsammans med Simrishamn, än har Stiftelsen föreslagit bygge vid Världens ände, vid Ystad arena när den höll på att ta form samt vid Åvalla.

• Idén att bygga vid silon i Ystad hamn lanserades 2021 men har inte vunnit gehör i Ystad kommun.

Av de potentiella platser som kommunen har presenterat är det framför allt två som är extra intressanta, menar Thomas Lantz. Men vilka dessa är vill han inte gå in på.

– Jag vill inte säga mer än att de ligger nära järnvägsstationen, vilket är en bra parameter eftersom vi vill att hallen ska vara lättillgänglig.

Nu är det upp till Tomelillas politiker att säga sitt. För att gå vidare med projektet vill stiftelsen få klartecken om att detta är något som partierna verkligen står bakom.

– Vi vill att de tar detta tillbaka till sina respektive partigrupper och tar ställning till det vi presenterar, så får de välja om de vill gå vidare eller avfärda hela projektet. Vi kan inte gärna utreda vidare om vi inte får en tydlig signal om att det finns ett politiskt intresse.

Henrik Lundblad, näringslivschef i Tomelilla kommun, menar att rapporten som tagits fram är gedigen och spännande.
Henrik Lundblad, näringslivschef i Tomelilla kommun, menar att rapporten som tagits fram är gedigen och spännande.Foto: Jenni Dahlgren
Annons

Ett ställningstagande kan förstås vara att partierna behöver mer information, menar Thomas Lantz.

– Ja, och då får vi utreda lite till och leverera de svar som behövs. Det viktiga är att detta inte dras i långbänk utan att vi avancerar framåt.

Kommunens näringslivschef Henrik Lundblad närvarade på mötet och menar att utredningen som stiftelsen har tagit fram tillsammans med konsultbyrån Tam Group är gedigen.

– Det är en spännande rapport och ett spännande projekt. Bland annat har de pratat med aktörer som har intresse av en ishall, som Malmö Redhawks. Och det är tydligt att det finns ett stort sug från hela Skridskoskåne för en ishall.

Henrik Ekblom YsténSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons