Klartecken för provborrning i Tomelilla
Scandivanadiums planer på att provborra i områdena kring Fågeltofta och Killeröd, i syfte att kartlägga markens bestånd av vanadin, har dragit ut på tiden.
Först var det politikerna i Ystad- Österlenregionens miljöförbund som fördröjde det hela genom att istället för att godta de kriterier som förvaltningen satte upp för provborrning, välja att avvisa anmälningen och sända den tillbaka till länsstyrelsen. Och när miljöförbundet väl - efter att Mark- och miljööverdomstolen sagt sitt - tvingades att fatta beslut i frågan var det istället markägarna själva som opponerade sig genom att motsätta sig den arbetsplan som Scandivanadium hade.
Bolaget valde då att lämna över ärendet till Bergsstaten, vars uppgift det är att vid tvist fastställa arbetsplan. Men detta har dragit ut på tiden. Myndigheten fick in ansökningarna i början av juni 2019 och har sedan dess, då YA vid upprepade tillfällen har frågat, enbart meddelat att beslut inte har fattats i frågan.
Från organisationen VetoNu:s sida har fördröjningen tagits som ett hoppfullt tecken på att de provborrningar som skedde i Lyby under sensommaren, och som präglades av vissa komplikationer och ledde till att Bergsstaten startade ett tillsynsärende, hade fått Bergsstaten att tvivla på bolagets kompetens. ”Det är en fråga om trovärdighet som skulle kunna inverka på hur Bergsstaten ser på provborrningarna här i Tomelilla”, sa VetoNu:s Stellan Oscarsson till YA i oktober.
Men några avgörande tvivel på bolagets trovärdighet tycks myndigheten inte har haft. För nu har Bergsstaten sagt sitt och beviljat de två arbetsplanerna för provborrning som Scandivanadium har lämnat in. Dessa berör områdena som benämns Fågeltofta 1 och Killeröd 1, alltså i trakterna kring Bontofta och Onslunda.
Begränsat i tid
Enligt beslutet gäller arbetsplanen fram till och med den 25 oktober 2020. Bergsstaten uppmanar Scandivanadium att markägare måste underrättas detaljerat om vad som ska ske senast 21 dagar innan arbetet utförs, samt därefter också formellt meddela när arbetet är klart.
Då samtliga berörda markägare har motsatt sig provborrning har Bergmästare Åsa Persson motiverat sitt beslut med att det planerade arbetet är så begränsat i tid och i antal borrhål att det ”inte kan innebära sådana olägenheter” för markägarna att dessa ”överväger tillståndshavarens intresse av att arbetena kommer till stånd”.
Men bergmästaren understryker samtidigt att hon har tagit markägarnas synpunkter om svårigheterna med att planera sina verksamheter i beaktande, och därför begränsat den möjliga undersökningstiden till åtta månader. Bergmästaren menar också att det inte finns skäl att gå Scandivanadium till mötes i deras önskan om att tillståndet ska gälla med omedelbar verkan, varpå arbetena inte får påbörjas förrän Bergmästarens beslut om fastställelse har vunnit laga kraft.
Beslutet kan överklagas till mark- och miljödomstolen.