Klartecken till vindkraft i Everöd

Boende runt Everöd får troligen vänja sig vid fler vindkraftverk. Miljödomstolen godtar inte grannarnas invändningar.
Tomelilla • Publicerad 27 december 2005

Marken runt Everöd är högintressant för flera energibolag. Området lämpar sig väl för vindkraft och fler företag slåss för att få etablera vindkraftverk där.

I dagsläget har Universal wind två vindkraftverk strax utanför Everöd.

Dagen före julafton beslutade Miljödomstolen i Växjö att avslå överklagandet från sju grannar och därmed ge ett annat företag, European power, rätt att etablera två nya verk. Euopean power fick bygglov av kommunen. Grannarna överklagade till länsstyrelsen som gick på företagets linje. För att driva ärendet vidare vände sig de närboende till Miljödomstolen. Enligt de sju grannarna inverkar vindkraftverken negativt på deras boende och trivsel.

Några av dem har påpekat att verken planeras i anslutning till naturskyddsområdet Vallsås och därmed kan ha en negativ inverkan på djurlivet där.

För att förhindra en etablering har de försökt att peka på brister i handläggningen av ärendet. Bland annat anför de att den så kallade miljökonsekvensbeskrivningen (Mkb) är bristfällig, att bulle- och skuggmätningarna utförts på ett felaktigt sätt och att verken strider mot översiktsplanen för området.

Miljödomstolen avskriver alla invändningar. Men påpekar att Mkb:n är kortfattad allmänt hållen även om den håller sig inom lagens råmärken. En av de som överklagat bygglovet är Mårten Bengtsson i Äsperöd. Han har sitt flygfält i anslutning till det aktuella området och tror inte att han kommer kunna fortsätta flyga med två vindkraftverk i närheten.

– Går det att överklaga kommer jag att göra det. Vi valde den här fastigheten för att ha möjlighet till en ett flygfält.

Uno och Maj-Britt Larsson kommer också att överklaga igen.

– Det blir fruktansvärt att ha dem snurrande i vår åsyn alltid, säger Maj-Britt Larsson.

Martin Ekelund

0417-289 96

martin.ekelund@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.