Konferens i Egypten skjuts på framtiden

Det blev inte riktigt som Kadry el Naggar, tidigare Tomelillabo, hade tänkt sig.
Tomelilla • Publicerad 17 januari 2012

Han hade gått händelserna i förväg genom att i stora annonser i Egyptiska tidningar tala om att Swedish Connections, för första gången i Giza, Egypten, skulle arrangera en konferens med inbjudna gäster från Svenska ambassaden i Kairo, Region Skåne, Tomelilla kommun, Sweco med flera. Men de inbjudna svenska deltagarna tackade nej i sista stund.

Målet med konferensen var att stärka banden mellan Sverige och Mellanöstern. Kadry el Naggar, direktör för Swedish Connections Group hade för egyptiska investerare tänkt presentera vad Sverige och fram för allt Tomelilla har att erbjuda i form av fastigheter, mark och möjligheter att satsa i olika typer av företag. Han vill också bygga upp ett nätverk för att främja handelsutbytet.

– Jag har till konferensen den 22 januari bjudit in 40 affärsmän med stora företag i Egypten. Flera av dem har redan bolag i Sverige. De jobbar med turism, import/export, inom industri- och fastighetsbranschen, säger Kadry el Naggar som utlovade att de fyra största Egyptiska tv-kanalerna samt ett antal tidningar som skulle vara på plats den 22:a. Jag har redan övertygat en grupp företagare att investera i Sverige. Denna konferens är bland annat till för att sätta investerare i rätt fack.

Representanter från Region Skåne, Tomelilla kommun med flera träffades för fjorton dagar sedan för att prata igenom vad konferensen i Giza skulle kunna ha för betydelse för näringslivet i regionen.

Kadry el Naggar har själv fastigheter och även mark i Tomelilla. Mark som han vill bebygga med villor och som han ansökt om bygglov till. Och det finns mark och möjligheter i Tomelilla därför har Tomelilla kommun inte stängt dörren.

– Vi backade visserligen direkt efter mötet i Malmö eftersom vi först måste ha bekräftat att Invest in Skåne har ett intresse, säger Torgny Larsson (S), kommunalråd.

Douglas Almquist, Invest in Skåne, tycker att mötet i Malmö var intressant eftersom målet för Invest in Skåne är just att få folk och företag att investera i Skåne.

– Och kan vi hjälpa dem så ska vi det, men den officiella inbjudan kom för sent för att vi skulle kunna åka, vi hann inte förbereda oss heller. Jag vill att ambassaden i Kairo ska skicka en representant när vi träffas, men därifrån finns inget intresse nu. Jag vill också ha bättre preciserat vilka företag och andra i Egypten som visat sitt intresse för att investera i Tomelilla och övriga Skåne. Det finns ett intresse från företag i Sverige så vi håller också dörren öppen.

Ann-Louise Olander
Lollo Bark
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.