Köpet mellan Lidl och Tages Möbelrenovering är nu klart.

Den tyska livsmedelskedjan Lidl skall betala 1,4 miljoner kronor för Tages Möbelrenovering med tillhörande mark på cirka 1?400 kvadratmeter.
Tomelilla • Publicerad 9 maj 2002

Men för att det nu undertecknade köpekontraktet skall gälla följer vissa villkor. Lidl vill att bygglovet för uppförande och bedrivande av enplans livsmedelsbutik skall vara klart senast den 31 december i år. De har också garderat sig mot att bygglovet inte är förenat med några sidobestämmelser som för Lidls del kan medföra kostnader som överstiger 500?000 kronor. Likaså att det på fastigheten inte finns grundvatten- eller markföroreningar eller liknande som Lidl måste bekosta saneringen för. Det gamla vackra trähuset där Tage Mårtensson arbetet med möbelrenoveringar och även sålt antikviteter kommer att stå kvar. -Det har vi gjort klart för Lidl redan från början, säger Bengt Alm, stadsarkitekt. Det är ett mycket vackert hus som vi bill ha kvar i Tomelilla. Och det är marken som Lidl vill åt. Lidls livsmedelsaffär skall ligga längs med järnvägen och marken vid Tages möbelrenovering behövs för tillfarter, avfarter och parkeringar. Både kundparkeringar och pendlarparkeringar. Enligt ett avtal som kommunen har med Skånetrafiken skall det finnas 50 pendlarparkeringar i anslutning till järnvägen. Och hur mycket kommunen skall betala Lidl för dessa 50 p-platser är ännu inte klart. Exploateringen av marken kring Tages Möbelrenoveringshus kan inte påbörjas förrän Tage Mårtensson överlåtit fastigheten. Och det kan han inte göra förrän de villkor Lidl har ställt är uppfyllda. Vilket kan dröja till årskiftet. I mars kunde Lidl ta emot beslutet att kommunfullmäktige godkänt kommunens försäljning av mark vid stationen i Tomelilla. Det rörde sig om 6?850 kvadratmeter till ett pris av 100 kronor kvadratmetern. Livsmedelskedjan Lidl, som är en lågpriskedja, planerar att etablera sig i hundra kommuner runt om i Sverige, av dessa ligger 20 i Skåne.

Lollo Bark lollo.bark@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.