Korv drog folk till Kupan

Röda korsets Tomelillakrets behöver fler saker att sälja på mötesplatsen Kupan. Lördagens korvbjudning var ett nytt grepp för att locka människor och prylar till kretsen som fyller hundra år i år.
Tomelilla • Publicerad 26 april 2014
Katarina Litzberg ville göra en god gärning och gick med i Röda korset för ett halvår sedan. Nu är hon en av de som arbetar ideellt på Kupan.
Katarina Litzberg ville göra en god gärning och gick med i Röda korset för ett halvår sedan. Nu är hon en av de som arbetar ideellt på Kupan.Foto: Foto: Bass Nilsson
Nadja Andersson har kommit till Kupan för att fynda. Med sig har hon mormor Greta Nilsson som passat på att skänka saker efter vårens rensning i garderoberna.
Nadja Andersson har kommit till Kupan för att fynda. Med sig har hon mormor Greta Nilsson som passat på att skänka saker efter vårens rensning i garderoberna.Foto: Foto: Bass Nilsson

Klockan är några minuter innan öppningsdags men redan står människor och väntar utanför Kupan vid Torget i Tomelilla.

- De lockar med korv i dag, skrattar Åsa Andersson.

Hon är dock en van besökare och skänker själv saker till Kupan.

Så blir klockan tio och Katarina Litzberg kommer ut med flaggan i högsta hugg som visar att den kombinerade mötesplatsen och affären öppnar. Hon har varit med i Röda korset omkring sex månader och jobbar ideellt på Kupan, precis som alla andra där.

- Jag har gått med i Röda korset för att göra en god gärning. Det känns viktigt, säger hon och släpper samtidigt in dagens första besökare.

Fler besökare

Det tar inte lång stund förrän fler besökare kommer in, en del har saker med sig, andra letar efter något att handla. 11-årige Isak Yfver har med sig böcker.

- Jag tycker det är bättre att böckerna kommer till användning än bara ligger hemma och samlar damm. De flesta är böcker som jag har läst, säger han.

Antalet gåvor som skänks till Röda korset går i vågor och korvbjudningen är ett sätt att marknadsföra verksamheten och få fler att ge.

- Hela verksamheten bygger på att folk lämnar in bra grejor så vi kan skänka mycket pengar. Varje gåva blir en insats till en annan människa, säger Birgitta Tallroth, ordförande i Röda korsets Tomelillakrets.

Hon betonar att Kupan inte enbart är en affär utan först och främst en mötesplats för människor.

Dagens fynd

Framme vid kassan står Nadja Andersson redo att betala för dagens fynd: En tröja till sig själv och en leksak till dottern.

- Jag har inte skänkt på ett tag men min mormor är med i dag och hon har skänkt saker, säger hon.

Längst in i butiken finns ett rum med hyllor från golv till tak fyllda med böcker. Tre bord inbjuder till avkoppling och vid ett har Roland Peterson hemtamt satt sig med en kopp kaffe.

- Jag är här nästan varje gång de har öppet och träffar folk. Jag lämnar också in grejor, sist var det två fina tavlor, säger han och tar en tretår.

Solen tränger in genom fönstret där en stor gryta med korv står och puttrar. Bredvid ligger korvbröd uppradade tillsammans med dryck. En och annan lysten blick kastas åt det hållet.

Än är inte korven klar men snart ska besökarna låta sig väl smakas.

Peter Maunula
Carina Viberg
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.