Annons

Kostnaderna för socialbidrag ökar

I landet minskar kostnaderna för försöjningsstöd, det som förr kallades för socialbidrag. I Tomelilla är trenden den motsatta.
Tomelilla • Publicerad 20 augusti 2002

Här gör bland annat ökande kostnader för försörjningsstöd att nämnden för utveckling och arbete riskerar att överskrida sin budget. Enligt en prognos riskerar nämnden att vid årets slut gå med en miljon minus. Det är inte antalet bidragberoende hushåll som blir fler, utan den totala kostnaden som är större än beräknat. I runda tal är det omkring 150 hushåll i kommunen som får ekonomisk hjälp från kommunen för att klara de grundläggande behoven. Göran Fredriksson, ny chef för förvaltningen för utveckling och arbete, säger att han inte är säker på vad det är som gör att kostnaderna ökar i motsats till trenden i riket. - Men i Tomelilla finns många invånare med låg utbildningsnivå. Det kan ha betydelse för hur snabbt de kan få ett jobb, säger han. Kommunen tog också för några år sedan emot flyktingar som staten tog det ekonomiska ansvaret för. Efter ett och ett halvt år är det dock kommunen som får bidra till de nya medborgarnas försörjning om de inte klarar den på egen hand. Även kostnaderna för institutionsvården för missbrukare har ökat. Enligt Göran Fredriksson kan också omorganisationen av kommunens förvaltningar i början ha negativ betydelse för det ekonomiska utfallet. Men har tror att det är en bra idé att samla ansvaret för allt försörjningsstöd, vuxenutbildning och arbetsmarknaden i en nämnd. Nu ska förvaltningen ändå försöka nå sitt budgetmål bland annat genom att vakanssätta lediga tjänster och vara restriktiv med externa utbildningar. Fotnot: Enligt riksnormen har ensamstående 3 000 kronor i månaden att leva på när bostad, pendlingskostnader, barnomsorg och fackavgifter är betalda.

Anna Maria Erling anna.maria.erling@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons