Annons

Krisberedskap på Tomelillaskolor

En krisgrupp är beredd när eleverna återvänder till Kastanjeskolan efter lovet. Det är jordbävningskatastrofen i Sydostasien som nu gjort att kurator, skolsköterska och lärare som bäst håller på att förbredda sig inför skolstarten.
Tomelilla • Publicerad 4 januari 2005

Undervisningen börjar på tisdag, men det blir inte som vanligt vare sig för elever eller lärare efter lovets alla omskakande händelser i Sydostasien och återverkningarna här hemmavid,.

– Tisdagen börjar vi med en samling med alla elever, berättar Ingrid Rosén, rektor på skolan.

Annons

Prästen Kerstin Hellemarck kommer att vara med.

Förutom Kerstin Hellemarck är kurator, skolsköterska och en lärare med i krisgruppen.

Ingrid Roseén säger att det är viktigt att alla elever får möjlighet att prata av sig och bearbeta det som hänt. Därför kommer inte undervisningen i början av terminen att vara som vanligt.

– Det kan också komma försenade reaktioner, efter kanske två eller tre månader, säger Ingrid Rosén.

På måndagen är det studiedag. Då får lärare och annan personal på skolan tillfälle att förebereda sig inför den annorlunda skolstarten.

I början av läsåret ska man också försöka få fram fakta i flödet av nyheter. Vad är det egentligen som har hänt?

Enligt vad Ingrid Rosén kände till igår är det ingen av eleverna eller lärarna som varit i Thailand och drabbats av katastrofen. Men hon understryker att det är svårt att veta riktigt säkert. Det kan exempelvis finnas familjer som bor utanför kommunen, eller barn där föräldrarna är skilda och bor på olika håll. Elever kan också beröras av att bekanta eller släktingar drabbats.

Rektorn Margaretha Lasson har ansvar för skolorna med elever upp till och med sjätte klass. På dessa skolor ska personalen också förbereda skolstarten under måndagens studiedag. Det finns en krisgrupp på varje skola.

Enligt Margaretha Lasson är det naturligt att de yngre eleverna får prata med sin klasslärare om katastrofen.

Hon har inte heller fått några indikationer på att någon av eleverna på låg- och mellanstadiet har varit i Thailand eller på annat vis berörts av jordbävningens katastrofala följder.

Kyrkan i Tomelilla har allt sedan följderna av flodvågen blev klara stått öppen för besökare, även på kvällarna. Kontraktsprosten Sven Åkerblad säger att fler tomelillabor än vanligt också tagit tillfället i akt, besökt kyrkan och tänt ljus här för att hedra offren.

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons