Kritiserad lantbrukare har vidtagit åtgärder

Tomelilla • Publicerad 27 februari 2007

Djurskyddsinspektör Anna Ericsson i Tomelilla konstaterade igår att den lantbrukare som för tre veckor sedan fick ett föreläggande om vanvård av djur har vidtagit de åtgärder hon krävde.

Kraven var att han måste rengöra stallutrymmen, se till att alla djur får tillräckligt med foder och vatten och att inte vinterförvara fler djur än det finns liggplats till.

– Jag tycker att jag har skött mina djur. Jag är utsatt för personförföljelse, säger lantbrukaren. Det här som nu pågår börjar likna Fablernas värld. Anna Ericsson kunde vid sitt besök konstatera att det nu var renare i stallet, torrt och rent i båspallarna och mockat i boxarna.

– Jag var också och tittade på lantbrukarens sex hästar som står ute i en hage. Och jag kunde inte se att det var några problem med dem, men det saknades ett kar för vatten och likaså var ligghallen ett par kvadratmeter för liten, säger Anna Ericsson som i samband med inspektionen fick veta att hästarna kommer att tas bort ur hagen idag eller i morgon för att de ska säljas.

I det tre veckor gamla föreläggandet krävde Anna Eriksson också fler liggplatser till lantbrukarens utegående nötdjur.

– Det vindskydd de nu har är för litet, säger Anna Eriksson.

Men eftersom hästarna ska säljas har lantbrukaren lovat att flytta deras vindskydd till nötdjurens hage.

– Dessutom blir det färre djur i hagen som behöver vindskydd eftersom kalvarna och tjurarna också är sålda, fortsätter Anna Eriksson. Kalvarna är alltså inte skilda från korna ännu, vilket var ett av kraven i föreläggandet, men det beror på snöovädret.

De sålda djuren ska enligt Anna Eriksson hämtas när vädret tillåter.

Lollo Bark

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.