Krögarpar i Tranås vid nytt vägskäl
– Men vi tror att det kommer att ta lite tid, så vi kör på och har öppet precis som vanligt, säger Lennart B rummer.
Det är inget lätt beslut.
– Det här är vår baby som har blivit en tonåring, fast en inte särskilt besvärlig sådan, säger Suss Brummer.
De båda startade bykrogen 1990. Lennart Brummer, som då var journalist på YA, har alltid lagat mat. Att starta en egen krog var en gammal dröm som gick i uppfyllelse.
Suss Brummer lämnade skolans värld, så det var två amatörer som blev krögare. Konceptet var enkelt men oprövat. De startade en krog som skulle servera vällagad mat gjord på lokala livsmedel med en liten fransk touch.
– Det fanns sådana krogar i stan. Men vi var först ute på landet, säger Suss Brummer.
Lennart Brummer ser det lite som ett grävande journalistiskt jobb som är inne på 17:e säsongen. Frågeställningen: Kan man öppna en fransk restaurang ute på den skånska vischan och få folk att köra hit för att äta en god bit mat?
Han kan nu tryggt svara ja på frågan. Många gäster kommer år efter år och utmärkelserna i olika gourmetsällskap pryder väggarna.
Från början var krogen bara ett rum, där vi nu sitter och dricker kaffe, och ett kök. För några år sedan utökades restaurangen med ytterligare en matsal. Det finns numera också en uteservering på husets baksida.
Men målsättningen har hela tiden varit att behålla den intima atmosfären.
När de nu har beslutat sig för att bjuda ut krogen till försäljning är det inte för att de är trötta på jobbet.
– Men vi skulle vilja göra en sak till, säger Lennart Brummer.
De var båda 45 när de startade bykrogen. Nu är de 63. Då är det tid att skifta fokus ännu en gång innan det blir för sent, resonerar de.
Lennart Brummer vill på något vis kombinera sina olika talanger som skribent, musiker och kock i ett nytt projekt.
Suss Brummers bakgrund som pedagog och kulturintresserad ska också vägas in. De vill inte säga exakt vad som de har i tankarna – och vet kanske inte riktigt själva.
– Man ska också sluta medan det fortfarande är roligt, säger Suss Brummer. Under vinterhalvåret har krogen stängt. Då sköter Suss Brummer matlagningen hemma i Andrarum.
– Sedan kan Lennart inte låta bli att stoppa näsan i kastrullerna. Men då jagar jag iväg honom, säger hon.
Lennart Brummer berättar att kockens jobb också är fysiskt krävande. Ibland har han inte den bästa aptiten efter att ha stått vid kastrullerna en hel dag. Han är också förvånansvärt smal, med tanke på all god mat som frestar.
En besökare skrev nyligen i gästboken: Man kan även lita på en smal kock.
Ulf Mårtensson
0417-125 86
ulf.martensson@allehandasyd.se