Kulturhöst med spännvidd

En händelserik höst med många celebra besök väntar på Tomelilla kulturhus.
Tomelilla • Publicerad 2 september 2014
Författaren Maj-Gull Axelsson besöker kulturhuset i Tomelilla den tredje september för att prata om sin senaste bok.
Författaren Maj-Gull Axelsson besöker kulturhuset i Tomelilla den tredje september för att prata om sin senaste bok.Foto: 
Naturfotografen Brutus Östling tillhör de många kända gäster som kommer till Kulturhuset i höst.
Naturfotografen Brutus Östling tillhör de många kända gäster som kommer till Kulturhuset i höst.Foto: 

Kulturhuset har satt samman ett digert höstprogram för både stora och små. Redan den tredje september kommer Maj-Gull Axelsson för att tala om sin senaste bok ”Jag heter inte Miriam”.

Under hösten följer sedan bland många andra naturfotografen Brutus Östling den 29 september, det underhållande och musikaliska paret Jan Sigurd och Anna-Lena Bergelin den första oktober samt den bereste Lasse Berg den 27 oktober.

Lokal fägring

Den nionde september blir det lokal fägring, när psykologiprofessorn Sven Ingmar Andersson berättar om sin far konstnären och källarmästaren J. Herman Andersson, som också står för innehållet i den bok som sonen har sammanställt. Boken skildrar livet på Österlen i ord och bild.

– Det är ett samarbete med Österlenakademin och jag tror att det kommer att väcka gensvar hos folk, säger vuxenbibliotekarien Ulla Lundmark.

Den 23 september blir det en kväll om läs- och skrivsvårigheter och dyslexi. Resursenheten Balder medverkar för att ge svar på de frågor som föräldrar ställs inför.

– Vi började med det förra hösten. Det har varit mycket uppskattat. Många är berörda av det. Därför är det så viktigt, säger Ulla Lundmark.

För de yngre besökarna blir det hela sex lördagsföreställningar i höst, allt från dockteater och sagor till rytmik och trolleri. Det blir också fortsatt bokfika för barn mellan sex och tolv år som vill tipsa varandra om sina favoritböcker.

Jättemånga barn

– Vi hade det på filialerna i våras och det kom jättemånga barn. Nu ska vi ha det även i Tomelilla, säger barnbibliotekarien Malin Nilsson.

Tove Janssons 100-årsjubileum angår alla. Det manifesteras genom föreställningen ”Sent i november – Mumin i folkviseton” den 22 och 25 november.

– Den är specialskriven åt oss av Mikael Fernström från Österlens folkhögskolas musiklinje. Det är verkligen en urpremiär, säger Ulla Lundmark.

Höstsäsongen bjuder förstås på ännu mer. Ett detaljerat program finns i tryckt form på biblioteket, men kan också laddas ner från kommunens hemsida.

INTERNAL INTERNAL
Johan Bentzel
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.